Великий піст 2017: календар харчування по днях і що можна їсти

Що можна їсти у Великий піст у 2017 році

Це час стриманості в багатьох речах, однією з яких є харчування. У християнстві пост сприяє очищенню душі і тіла, вдосконалення себе і вміння зосередитися на молитві і проблеми світобудови. У цьому році він починається 27 лютого і закінчується 15 квітня. І в цей час кожен починає замислюватися про свій духовний світ і, звичайно, про правильне харчування. Великий піст 2017 календар харчування по днях допоможе правильно збалансувати своє харчування, а також навчитися приборкувати пристрасті, які можуть зіпсувати ваші гармонійні стосунки з вищими силами і навколишнім світом. Звичайно, не обов’язково харчуватися під час посту кожен день за монастирським статутом, тому що для людей ослаблених є певні послаблення посту. Ось що потрібно пам’ятати тим, хто починає дотримуватися посту.

Кому не варто дотримуватися суворого посту

Великий піст вважається найсуворішим. На відміну від різдвяного посту, у нього навіть не дозволяється їсти рибу, крім визначених днів. Так само є деякі правила, які не обмежують людину і в інших життєвих сферах. Наприклад, у подружньому житті або в розвагах. Але є і ситуації, коли дається послаблення посту, яке потрібно для того, щоб поліпшити стан хворої або ослабленої людини. В першу чергу строгий піст за монастирським статутом не варто дотримуватися:

– хворим людям, які знаходяться в ослабленому стані. Наприклад, тим, хто переніс операцію, страждає цукровим діабетом або просто постійно відчуває себе погано. Цим людям можна в піст є все, по можливості обмеживши вживання тільки м’яса. І то це обмеження знімається, якщо людина слабка і йому потрібно відновлювати сили;

– людям, які зайняті важкою фізичною працею;

– вагітним жінкам і годуючим матерям. З них знімаються взагалі будь-які обмеження;

– дітям до 12 років. В цей час за бажанням батьків можна обмежити вживання деяких продуктів, однак зростаючий організм дитини може вимагати багато білків. Саме з цієї причини дітям пост не варто дотримуватися, але, якщо вони самі цього бажають, то можна дотримуватися правил посту. Знову таки, якщо дитина може винести такі обмеження і сам хоче дотримуватися посту разом з дорослими.

Також пост не варто нав’язувати невіруючим чоловікам і дружинам. Наприклад, якщо у віруючої дружини чоловік атеїст і хоче їсти м’ясо або не утримуватися від подружньої близькості в цей час, то не варто його обмежувати. Крім того, деякі старці навіть примушували їсти м’ясо під час посту тих, хто правильно виконував всі християнські заповіді і пишався цим. Робилося це для того, щоб людина упокорив свою гординю і був більш поблажливим до слабкостей оточуючих.

Також пост підрозділяється на монастирський і звичайний, мирської. Багато відмінності можна уточнити у свого духівника. Ченці дотримуються набагато більш суворий піст, ніж звичайні люди. Проте нічого страшного немає, якщо людина сама починає їсти і пити за монастирським статутом, живучи звичайної мирської життям. Ось основні канони поста, коли і що можна їсти.

Загальна інформація про великому пості

У всі дні великого посту, крім Вербної неділі і свята Благовіщення, не можна їсти їжу тваринного походження – яйця, сир, молоко, м’ясні і ковбасні вироби, рибу. Однак є тижня, коли пост дотримується дуже суворо. Це перший тиждень посту і остання.

У 2017 році перший тиждень посту припадає на числа з 27 лютого по 5 березня. У перші 3 дні багато не їдять навіть звичайну їжу. Однак це традиція монастирського статуту, звичайним людям витримати таке обмеження буває просто не під силу. Тому досить просто в цей час не є м’ясо, ковбасу, сир, рибу та молоко.

В наступні тижні посту теж не їдять ці продукти, крім вербної неділі (9 квітня) і благовіщення (7 квітня). У ці дні дозволено їсти не тільки морепродукти і рибу, а й навіть випити трохи вина. В інші дні дотримується посту, в який не можна їсти будь-які продукти тваринного походження.

По понеділках, середах і п’ятницях можна їсти їжу холодну, без додавання рослинного масла. У вівторок можна їсти гарячі страви. Однак це теж монастирське правило, яке не поширюється на сімейних людей. Наприклад, якщо всім доводиться готувати і є одне і те ж. Тим більше, якщо під час холодів, які часто спостерігаються у середній і північній смузі Росії, хочеться зігрітися гарячим супчиком або борщів.

В суботу та неділю можна вживати виноградне вино, крім страсної суботи. Цього року вона припадає на 14 квітня. Багато християн в цей час взагалі утримуються від їжі, як і у страсну п’ятницю (13 квітня). А, коли закінчиться піст, їсти можна все що завгодно, крім середи і п’ятниці, коли бажано обмежувати себе у вживанні м’ясної і молочної продукції.

Що можна їсти у Великий піст

– крупи, хліб;
– варення, солодощі без молочних добавок;
– будь-які фрукти і овочі по сезону;
– горіхи, сухофрукти та мед;
– солоні і мариновані овочі, гриби.

Можна їсти гіркий шоколад, пити каву, а також вживати будь-які напої без алкоголю і молока. Також можна їсти білкову їжу, наприклад, морепродукти, якщо людина обмежує себе у м’ясі. Наприклад, мідії, морські гребінці і креветки можуть стати прекрасною альтернативою білку тваринного походження. Однак пост обмежує вживання їжі тваринного походження взагалі. Тому замінювати звичні котлети раками або креветками не варто.

Великий піст по тижнях

Тиждень 1. В цей час в перший день дотримується дуже строгий піст, якщо людина слід монастирським статутом.

27 лютого, понеділок – за монастирським статутом взагалі нічого не потрібно їсти. Але, якщо людина в перший раз дотримується посту, в цей день можна з’їсти трохи чорного хліба і кави або зеленого чаю.

28 лютого, вівторок – в помірній кількості чорний хліб, варення, каші. Ідеальний варіант – гречка з яблуками, чорносливом і сухофруктами і компот.

1 березня, середа – хліб і будь-які продукти без олії;

2 березня, четвер – те ж саме;

3 березня, п’ятниця – продукти без додавання рослинного масла. Можна їсти горіхи, мед, арахіс і каші, приготовані на воді;

4 березня, субота – супи, пісне пюре, різні страви з додаванням рослинної олії, горіхи, мюслі, насіння, варення, салати;

5 березня, неділя – те ж саме.

Тиждень 2. Менш строгий пост, проте, не рекомендується їсти рослинну олію по понеділках, середах і п’ятницях.

6 березня, понеділок – вівсянка на воді, кілька яблук або апельсин. В меню можна використовувати чай або каву;

7 березня, вівторок – пюре на воді, солоні огірки і помідори. Можна вдень в якості приправи використовувати овочі, наприклад, мексиканську суміш, різні салати і суміші з овочів. Дуже корисно їсти капусту брокколі, підсмажену на олії, так як вона не тільки виводить токсини, але і дає відчуття насичення. Протягом дня можна пити зелений чай з апельсином або компот з ягід.

8 березня, середа – гречана каша з сухофруктами або східними солодощами, квашена капуста, різні морси. Дуже корисними будуть різні морси, соки, наприклад, персиків, ягід обліпихи;

9 березня, четвер – смачні картопляні оладки, деруни. Бутерброди з баклажанної ікрою, сухофрукти. Міцний чорний чай або каву.

10 березня, п’ятниця – гречана або вівсяна каша на воді, чорний хліб з медом і злаками, зелений чай або апельсиновий сік.

11 березня, субота – пісний суп з грибами, смажені кабачки і баклажани з часником. Трохи вина, виноградний або абрикосовий сік.

12 березня, неділя – те ж саме.

Тиждень 3. Меню таке ж, як і в другій тижня. Для різноманітності можна приготувати буряк з додаванням горіхів і пісного майонезу, яку можна додавати в меню у вівторок (14 березня), четвер (15 березня), суботу (17 березня) і неділю (18 березня). В меню можна додавати різні продукти рослинного походження, наприклад, оливки, квашену капусту, буряк і відварену моркву.

Тиждень 4.
Меню таке ж, як і в третьому тижні посту. Можна не додавати ніякі продукти. Дозволяється міняти місцями продукти в межах одного дня. Те ж саме відбувається і в 5 тиждень.

Тиждень 6. З 3 по 8 квітня. У цей час пост один із найсуворіших, крім 7 квітня – дня Благовіщення, у який можна їсти рибу і пити вино.

У понеділок, 3 квітня їдять крупи на воді без масла, хліб з медом, фрукти і зелений чай.

Вівторок, 4 квітня – крем-суп з гарбуза, картопляні або горіхові котлети, морс з журавлини і зелений кава або чай;

Середа, 5 квітня – гречана каша, розморожена малина або полуниця, полуничний напій з цукром, яблука;

Четвер, 6 квітня – відварений рис з смаженими овочами. Соки апельсиновий і персиковий, чорний чай. Протягом дня можна їсти салати з додаванням рослинної олії;

П’ятниця, 7 квітня – ягідне морозиво, будь-які страви з риби, креветок і морепродуктів, мідії, трохи червоного вина. Можна пити різні виноградні соки, компоти, будь-які солодкі напої;

Субота, 8 квітня – каші без масла, хліб з кабачковою ікрою, чай і кава.

Неділя, 9 квітня – те ж саме, що і в п’ятницю.

Тиждень 7. Таке ж меню, як і у 6 тижня до п’ятниці. Їсти можна все зазначені продукти, але без олії. У п’ятницю і в суботу багато не їдять їжу взагалі. Зате в неділю можна є все, що душа забажає, так як наступає Пасха.

Під час будь-якого посту теж хочеться солодкого, а тому легко можна приготувати такі пісні десерти.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (72 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *