Смачні дієтичні рецепти з гарбуза з фото для схуднення

Дієтичні рецепти з гарбуза для швидкого та дієвого схуднення

Дієт для схуднення багато. Одна з них заснована на вживанні протягом певного періоду часу різноманітних страв з гарбуза. Причому дієтичний рецепт з гарбузом існує не один.

Гарбуз є ніжним продуктом, який так само допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Готується гарбуз вкрай легко, у результаті виходять страви, які припадуть до душі усім.

Варіацій приготування цього корисного овоча десятки – від закусок і салатів до смачних десертів і солодкої випічки. Все це різноманіття можна вводити в раціон при дотриманні дієти. Так що нудним, прісним і одноманітним меню не буває!

Суть гарбузової дієти

Програм для схуднення, заснованих на вживанні простих страв з гарбуза не одна, а кілька. Принцип їх однаковий результат при дотриманні всіх правил – втрата до 10-12 кг зайвої ваги.

Суть гарбузової дієти полягає в наступному:

  • Дієта може бути одноденної (розвантажувальний день), розрахованої на 4, 7, 12 днів. Розвантажувальні дні дозволено робити з інтервалом в 2 тижні. За день з’їдати 1 кг вареної м’якоті гарбуза, розділивши загальний обсяг на 5 прийомів.
  • Дієта на 12 днів передбачає триразове повторення програми 4-денної дієти, меню якої складається з гарбузової каші з пшоном (рисом) і пюре з гарбуза. Раціон тижневої дієти більш різноманітний: крім страв із гарбуза, можна вживати інші овочі, свіжі та сушені фрукти, ягоди, кисломолочні продукти.
  • Дієтичні страви з гарбуза, дозволені до вживання при дотриманні дієти для схуднення, – це супи і супи-пюре, каші, овочеві гарніри, пудинги, запіканки, салати, випічка, холодні десерти.
  • Гарбуз можна їсти сирою, запікати в духовці, варити, тушкувати, готувати на пару. Головне, кожен день обов’язково з’їдати певну кількість гарбуза за сніданком, обідом або вечерею. Однак загальна калорійність з’їденої їжі не повинна перевищувати 1500 ккал.
  • Під забороною виявляються алкогольні і солодкі газовані напої, цукор, жирні, пряні, смажені страви. Кількість солі рекомендується обмежити до мінімуму. Пити якомога більше чистої води, трав’яних чаїв, соків (овочевих, фруктових). Режим харчування – триразовий. Робити перекуси небажано.

За рахунок яких властивостей гарбуз забезпечує ефект схуднення?

Користь гарбуза безумовна. У ній багато вітамінів, органічних кислот, макро – і мікроелементів, мінералів. При цьому овоч на 90% складається з води і має калорійність 23-28 ккал на 100 г залежно від способу приготування.

Корисні властивості гарбуза:

  • Вживаючи протягом декількох днів дієтичні страви з гарбуза і не відчуваючи при цьому особливого почуття голоду, можна за добу позбутися від 0,5 кг зайвої ваги.
  • Крім іншого, гарбуз володіє сечогінною дією. В тому числі з-за властивості цього овоча забезпечується виражений ефект схуднення при дотриманні багатоденної дієти, нормалізується тиск у судинах, не буває набряклості при підвищеному споживанні рідини.
  • Вітамінний склад гарбуза робить її цінним продуктом для схуднення. У м’якоті овоча багато вітаміну С, D, Е, РР, вітамінів групи В. Утримання в гарбузі провітаміну А в 3 рази більше, ніж в яловичій печінці.
  • Крім того, в ньому присутній карнітин (вітамін Т), що впливає на швидкість метаболізму. Це ж речовина сприяє очищенню організму від шлаків, токсинів, уповільнює процес зростання жирових клітин, надає шкірі пружність і еластичність, знижується при різкій втраті ваги.

Корисним для схуднення компонентом є рослинні харчові волокна. Вони знижують ступінь засвоєння глюкози, тим самим регулюючи рівень цукру в крові. Клітковина дає відчуття ситості, знижує апетит, посилює і прискорює кишковий транзит покращує і стабілізує роботу системи травлення.

Дієтичні рецепти

Гарбузовий суп

Покроковий рецепт гарбузового супу.

Продукти рецепту:

  • сира м’якоть гарбуза – 100 г;
  • кабачок молодий – 100 г;
  • морква очищена – 2 шт.;
  • картопля очищений – 100 г;
  • болгарський перець (тільки м’якоть) – 1 шт.;
  • томат стиглий – 1 шт.;
  • пісне масло – 1 ст. л.;
  • пучку солі;
  • зелень для подачі.

Хід приготування:


  • Гарбуз, картоплю, перець, кабачок, 1 моркву нарізають кубиками.
  • Зсипають у сотейник, заливають водою.
  • Варять на малому вогні до напівготовності.
  • Томат ріжуть кубиками, приєднують до інших овочів.
  • Цибулю і 2-ю моркву пасерують у пісному маслі. Висипають в суп.
  • Блюдо трохи солять. Через 3 хвилини знімають з плити.

Гарячий дієтичний суп посипають дрібно рубаною зеленню.

Пюре з гарбуза

Страву готують тільки з гарбуза. Інші інгредієнти не потрібні. Покроковий рецепт.

Хід приготування:


  • Невеликий гарбуз розрізати на 2 частини. Середину очищають. Шкірку не знімають.
  • Половинки овоча прикривають фольгою.
  • Ставлять запікатися на 60 хвилин при температурі 170 градусів.
  • Печений гарбуз остуджують. М’якоть вибирають ложкою.
  • Пюрируют заглибним блендером.

Щоб пюре стало глянцевим, його протирають через дрібне сито.

Крем-суп з гарбуза на молоці

Продукти рецепту:

  • очищена гарбуз – 250 г;
  • половина очищеної моркви;
  • половина головки ріпчастої цибулі;
  • 2 зубки часнику;
  • вершкове масло – 1 ст. л.;
  • молоко знежирене.

Для смаку дієтичний крем-суп можна трохи підсолити і приправити сумішшю сухих овочів, прянощами (лавр, чорний перець, куркума, корінь селери, імбир).

Хід приготування:


  • Цибулю і моркву ріжуть кубиками. Пасерувати на вершковому маслі.
  • Гарбуз ріжуть кубиками. Часник пропускають через прес. Додають до пассированным овочів. Приправляють сумішшю овочів, лаврушкой.
  • Масу заливають невеликою кількістю молока. Смажать, періодично помішуючи, до м’якості.
  • Готові овочі пюрируют заглибним блендером. Розводять гарячим молоком до бажаної густоти.
  • Рідке пюре повертають на плиту. Доводять до кипіння.

Перед подаванням прикрашають зеленню (м’ята, петрушка, естрагон, базилік).

Гарбузово-морквяний суп-пюре з імбиром

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 250 г;
  • очищена морква – 200 г;
  • шматочок кореня імбиру – 2 см;
  • цибуля (ріпчаста);
  • мед – 1 ч. л.;
  • пісне масло – 100 мл;
  • щіпка каррі;
  • щіпка солі;
  • гарбузове насіння смажені – 1 ст. л.

Хід приготування:


  • Овочі нарізають кубиками. Пасерувати в олії на слабкому вогні 5 хвилин.
  • Імбир подрібнюють ножем. Змішують з каррі. Обсмажують хвилину окремо від овочів в 1 ст. л. олії.
  • Пасеровані овочі перекладають у сотейник. Змішують з імбиром. Заливають гарячою водою в пропорції 1:1 або 2:1 в залежності від того, який густоти хочуть отримати суп-пюре.
  • Варять на слабкому вогні 10 хвилин.
  • Гарбузовий суп з морквою і імбиром знімають з плити. Пюрируют заглибним блендером.
  • Повертають на плиту. Доводять до кипіння.
  • Вогонь вимикають. Додають в суп-пюре мед. Солять і перемішують.

При подачі дієтичне блюдо посипають смаженим насінням гарбуза. Прикрашають січеною зеленню.

Гарбуз з часником, запечена у фользі

Продукти рецепту:

  • очищена м’якоть гарбуза – 250 г;
  • часник – 1 зубок;
  • половина лимона;
  • петрушка (зелень) 3 гілочки;
  • коріандр (насіння) – ½ ч. л.;
  • оливкова олія – 1 ст. л.;
  • чорний перець (мелений) – пучку;
  • трохи солі.

Хід приготування:


  • Гарбуз ріжуть великими кубиками.
  • З лимона вичавлюють сік, змішують з приправами, оливковою олією, подрібненим часником і дрібно січеною петрушкою.
  • Шматки овоча натирають отриманою сумішшю.
  • Деко застеляють фольгою. Висипають гарбуз в маринаді.
  • Краї фольги загортають так, щоб повністю укрити шматочки гарбуза.
  • Дієтичне блюдо необхідно запекти в духовій шафі півгодини при 200 градусах.
  • Краї фольги розкривають, повертають деко в духовку ще на 15 хвилин.

Страва буде готове, коли на шматочки гарбуза утворюється рум’яна кірочка.

Гарбузова каша з вівсяними пластівцями

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 150 г;
  • пластівці вівсяні – 3 ст. л.;
  • знежирене молоко – 375 мл;
  • вода – 50 мл

Хід приготування:


  • Молоко і воду виливають в сотейник. Ставлять на плиту закипати.
  • Гарбуз нарізають кубиками. Висипають в молоко. Томят з моменту закипання на самому маленькому вогні 10 хвилин.
  • Знімають з плити, перебивають заглибним блендером.
  • Вівсяні пластівці висипають в рідкий гарбузове пюре. Сотейник повертають на вогонь.

Варять при слабкому кипінні 5 хвилин. Вогонь вимикають і залишають дієтичну кашу з гарбуза наполягати під кришкою ще 7 хвилин.

Запіканка з гарбуза з сиром

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 250 г;
  • сир (жирність 2%) – 250 г;
  • кефір (жирність 1%) – 50 мл;
  • борошно цільнозернові – 30 г;
  • білок курячого яйця – 2 шт.;
  • цукор – 1,5 ст. л.

Для аромату і різноманітності смаків в запіканку можна додати щіпку ваніліну або кориці, сухофрукти, родзинки, шматочки свіжого яблука або солодкої груші.

Хід приготування:


  • Гарбуз натирають на крупній тертці. Викладають у сотейник, томят на мінімальному вогні 10 хвилин. Сік, що виділився, зливають.
  • Сир з’єднують з борошном, яєчними білками, цукром. Перебивають блендером. Маса повинна вийти густе, як на оладки.
  • Тушкований гарбуз змішують з сирною масою.
  • Форму для запікання змащують вершковим маслом. Виливають в неї суміш для запіканки. Випікати в розігрітій духовці (180 градусів) на 45 хвилин.

Гарбузові оладки з сиром і яблуком в духовці

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 200 г;
  • сир з мінімальним % жирності – 50 г;
  • половина великого яблука;
  • вівсяні пластівці – 5 ст. л.;
  • білок курячого яйця – 2 шт.;
  • родзинки – 20 г;
  • замінник цукру (стевія) – 1-2 г;
  • сода – ¼ ч. л.;
  • щіпка солі.

Хід приготування:


  • Родзинки запарюють окропом.
  • Яблуко (з шкіркою) і гарбуз дрібно натирають на тертці.
  • Сир перетирають з білками, сіллю і содою в однорідну масу.
  • Вівсяні пластівці перемелюють на кавомолці.
  • Запарені родзинки відціджують через сито.
  • Всі інгредієнти змішують ретельно в глибокій мисці.
  • Формують із щільного тіста оладки. Викладають на застелений пергаментом деко.
  • Дієтичні оладки випікають півгодини при температурі 180 градусів.

Подають страву з медом, свіжими ягодами. Якщо з рецепту прибрати солодкі продукти (родзинки, яблуко), а замість них використовувати кабачок, гарбузові оладки можна подавати як закуску натуральним йогуртом, соусом з нежирної сметани і зелені.

Пиріг з гарбуза

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза печена – 750 г;
  • яйце – 4 шт.;
  • борошно – 110 г;
  • вершкове масло заморожене – 60 г;
  • пудра цукрова (в тісто) – 20 г;
  • цукор (в начинку) – 80 г;
  • крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л. з гіркою;
  • ванілін для аромату.

Для різноманітності смаку в начинку пирога з гарбуза додають сік або цедру апельсина.

Хід приготування:


  • З борошна, цукрової пудри і натертого стружкою вершкового масла зробити крихту.
  • Додати 1 жовток, замісити еластичне тісто. Загорнути в харчову плівку, поставити в холодильник на 30 хвилин
  • Печений гарбуз змішати з цукром. Перебити заглибним блендером в пюре.
  • Додають пюре крохмаль, 3 цілих яйця + 1 білок. Ретельно перемішують.
  • Холодне пісочне тісто тонко розкочують. Переносять у круглу форму, застелену пекарським папером. З тіста формують тарталетку з високими бортиками. Дно наколюють виделкою.
  • Основу гарбузового пирога випікають 5 хвилин при температурі 200 градусів.
  • Форму дістають з духовки. Всередину коржа акуратно викладають начинку з гарбуза.
  • Температуру в духовці зменшують до 180 градусів. Випікають пиріг 45-50 хвилин до утворення на начинці рум’яної скоринки.

Готовий гарбузовий пиріг остуджують. І тільки потім дістають з форми.

Солодка гарбуз в молоці з родзинками

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 150 г;
  • молоко знежирене – ½ ст.;
  • масло вершкове – 35 г;
  • запарені родзинки – 2 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.

Хід приготування:


  • Гарбуз ріжуть довільними шматочками середнього розміру.
  • Викладають у форму для запікання.
  • Присипають родзинками і цукром. Заливають молоком.
  • Блюдо відправляють в розігріту до 240 градусів духовку на 30 хвилин.

Дієтичний десерт їдять теплим або повністю остившім.

Каша з гарбуза з рисом в мультиварці

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 150 г;
  • вода – 4 мірних ст.;
  • молоко знежирене – 5 мірних ст.;
  • рис для плову – 2 мірних ст.;
  • мед 3 ч. л.;
  • трохи солі і вершкового масла.

Хід приготування:


  • Гарбуз ріжуть кубиками. Всипають в змащену маслом чашу мультиварки.
  • Рис промивають спочатку холодною, а потім гарячою водою. Змішують з гарбузом.
  • У каструлю наливають молоко, воду. Додають сіль і мед.
  • Включають пристрій в режим «Рис» або «Молочна каша» на 25 хвилин.

Після сигналу про закінчення процесу кашу залишають в закритій мультиварці ще на 10 хвилин настоюватися.

Шоколадні мафіни з гарбузом

Продукти рецепту:

  • пюре з печеного гарбуза – 1,5 ст;
  • борошно – 300 г;
  • яйце – 3 шт.;
  • сіль – 5 г;
  • розпушувач – 1 пак.;
  • пісне масло – 100 мл;
  • кефір (1% жирності) – 120 мл;
  • мед – 4 ст. л.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • шоколад – 45 р.

Хід приготування:


  • Сипучі інгредієнти змішують в одній ємності. Рідкі – в іншій.
  • На деко виставляють формочки для мафінів. Духовку включають на 220 градусів розігріватися.
  • Суху і рідку суміші для тіста з’єднують і швидко перемішують, не намагаючись розбити всі грудочки.
  • Наливають у кожну формочку по 1 ст. л. тіста. Кладуть по шматочку шоколаду. Заповнюють формочки тестом до країв.
  • Мафіни з гарбуза з шоколадом випікають 15 хвилин.

Десерт краще їсти трохи остившім, щоб шоколад всередині залишався розплавленим.

Салат з моркви по-корейськи

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 300 г;
  • гарбузове насіння – 5 м;
  • олія оливкова – 7 ч. л.;
  • часник – 1 зубок;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • оцет винний – 1 ст. л.;
  • сіль – неповна чайна ложка.

Хід приготування:


  • Гарбуз натирають на тертці для корейських салатів.
  • Додають пропущений через прес часник, сіль, корицю, оцет.
  • Перемішують.
  • Вливають і перемішують овочі з маслом.
  • Посипають подрібненими гарбузовим насінням.

Салат з моркви по-корейськи можна подавати відразу ж або дати страві настоятися в холоді 2 години.

Салат з гарбуза і яблук

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза десертній – 150 г;
  • яблуко – 1 плід;
  • половина чищеної моркви;
  • половина лимона;
  • мед – ½ ст. л.

Хід приготування:


  • Знімають цедру з лимона. Дрібно-дрібно ріжуть.
  • Вичавлюють лимонний сік, додають мед і добре перемішують.
  • Гарбуз, яблуко з шкіркою і моркву натирають на крупній тертці. Яблучну стружку збризкують крапелькою лимонного соку.
  • Фрукти, овочі, цедру лимона змішують в салатнику.
  • Заправляють салат лимонним соком з медом.

За бажанням дієтичний салат посипають подрібненим волоським горіхом.

Салат з гарбуза і апельсина

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 300 г;
  • апельсин – 2 плоду;
  • огірок свіжий ґрунтової – 1 шт.;
  • перець болгарський червоний – 1 шт.;
  • червоний ялтинський цибулю – ½ головки;
  • олія рослинна рафінована – 3 ст. л.;
  • пучку солі.

Хід приготування:


  • Гарбуз і перець нарізають короткою соломкою.
  • Апельсин филируют, ріжуть кубиками.
  • Цибулю і огірок (без шкірки) нарізають півкільцями.
  • Овочі і апельсин з’єднують в салатнику. Солять, приправляють пісним маслом.
  • Перемішують і подають салат до столу.

Тушкований гарбуз з капустою в мультиварці

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 150 г;
  • білокачанна капуста – 400 г;
  • часник – 1 зубок;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лимонний сік – 1,5 ч. л.;
  • паприка – 1 ч. л.;
  • запашний перець – 2 горошини;
  • масло пісне – 1,5 ст. л.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • мелений чорний перець, сіль, зелень.

Хід приготування:


  • Гарбуз натирають соломкою на тертці для корейських салатів.
  • Капусту шаткують крупно. З’єднують з гарбузом.
  • Часник ріжуть слайсами. Додають до капусти.
  • Овочі перемішують і злегка втоптують руками.
  • У чашу мультиварки наливають олію. Включають пристрій в режим «Випічка».
  • Цибулю нарізають півкільцями. Пасерувати в мультиварці 10 хвилин при відкритій кришці.
  • Пустила сік овочеву суміш перекладають у каструлю. Додають сіль, приправи.
  • Тушкують у режимі «Випічка» півгодини. Час від часу страва перемішують.
  • Коли до завершення процесу залишиться 5 хвилин, тушковану капусту з гарбузом кладуть лавр і вливають лимонний сік.

Страву подають теплим, прикрасивши січеною петрушкою.

М’ясо з гарбузом в духовці

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 300 г;
  • м’ясо (молода яловичина, кролик, грудка куряча, телятина) – 200 г;
  • вода – 75 мл;
  • масло пісне – 25 мл;
  • паприка і коріандр мелений – по 0,5 ч. л.;
  • сіль, пекучий перець – на смак.

Хід приготування:


  • Гарбуз ріжуть кубиками. Обсмажують на сковороді до рум’яності. Викладають в миску.
  • На цьому ж маслі обсмажують до золотистого кольору великі кубики м’яса.
  • М’ясо з’єднують з гарбузом, приправляють спеціями. Перемішують.
  • Викладають суміш у форму для запікання. Заливають гарячою водою. Закривають зверху фольгою.
  • Ставлять печеня в розігріту до 180 градусів духовку. Випікають 60 хвилин.

Щоб страва виглядало апетитно, через зазначений час фольгу прибирають і залишають гарбуз з м’ясом доходити до готовності ще на 15 хвилин при тій же температурі.

Холодний десерт з гарбуза з курагою і медом

Продукти рецепту:

  • м’якоть гарбуза – 150 г;
  • курага – 1/2 ст.;
  • мед – 1 ч. л.;
  • цедра апельсина – за бажанням.

Хід приготування:


  • Курагу запарюють на півгодини окропом.
  • Гарбуз дрібно ріжуть.
  • В чаші блендера з’єднують шматочки гарбуза, курагу, мед, цедру.
  • Збивають 1 хвилину.

Готовий десерт з гарбуза розливають по креманкам. Прикрашають листочками м’яти.

Як вибрати смачну гарбуз?

Для дієтичних страв гарбуз більше підходить цукрова (десертні сорти).

Вибирають овоч за такими критеріями:

  • Шкірка яскраво-помаранчева, без тріщин, вм’ятин.
  • М’якоть насиченого кольору, соковита, з сильним ароматом, солодка.
  • Насіння повністю дозрілі, щільні.

Форма плодів значення не має.

Кому гарбуз протипоказана?

Перш ніж приготувати дієтичні страви з гарбуза і сідати на дієту, потрібно переконатися у відсутності протипоказань до вживання цього корисного овоча.

З-за великого вмісту рослинної клітковини гарбуз не рекомендується вводити в раціон при наступних станах:

  • захворювання ШКТ;
  • проблеми з підшлунковою залозою;
  • алергія або індивідуальна непереносимість продуктів, що використовуються у дієтичних рецепти з гарбузом;
  • слабка імунна система;
  • будь-які хронічні захворювання.

Небажано зловживати стравами з гарбуза вагітним і годуючим жінкам, дітям, особам похилого віку. Будь-які гарбузове дієти не підходять професійним спортсменам і людям, що регулярно піддаються підвищеним фізичним навантаженням.

Низька калорійність дієтичного раціону може спровокувати уповільнення обмінних процесів і призвести до втрати м’язової маси.

Вихід з дієти

Вихід з дієти здійснюється поступово. Продовжуючи їсти дієтичні страви з гарбуза, поступово додавати в раціон іншу низькокалорійну їжу. Режим харчування бажано організувати дробовий – по 5-6 разів у день помірними порціями.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (57 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *