Що можна їсти і що не можна при гастриті

Гастрит: що можна і не можна їсти

Гастрит буває двох типів: з підвищеною кислотністю шлунка зі зниженою кислотністю шлунка. Але, на те, скільки разів на день треба їсти це не впливає. При будь-якому гастриті лікарі рекомендують відмовитися від триразового харчування, і перейти на 5-6 разове харчування. При цьому порції повинні бути маленькими, а так звані перекуси повноцінними, що означає ніякого харчування всухом’ятку.

Також, треба стежити за температурою їжі, який вживає хворий. Занадто гарячі страви, або навпаки холодна їжа тільки провокують слизову оболонку шлунка. Тому, оптимальний варіант тут – їсти теплу їжу.

Використовуючи ці основні правила харчування при гастриті можна вже підбирати собі продукти, список яких буде залежати вже від того, який гастрит, із зниженою або підвищеною кислотністю шлунка.

Основний принцип харчування при гастриті: їсти більше м’якою і рідкої їжі, на зразок пюре, так як саме така їжа завдає найменшої шкоди слизовій оболонці. А ось смажена їжа, запечені продукти з коханою золотистою скоринкою, навпаки, будуть ще більше травмувати слизову шлунка. У цьому випадку оптимальним варіантом стане готування на пару, або відварні страви.

При гастриті не можна налягати на сіль і гострі спеції, це може спровокувати загострення хвороби.

Гастрит зі зниженою кислотністю: список дозволених і заборонених продуктів

Система харчування в цьому випадку розрахована на те, щоб не дратувати слизову шлунка і активізувати секреторну функцію травних залоз. Та так, що можна і що не можна їсти при гастриті зі зниженою кислотністю?

Список дозволених продуктів:

• Відварна риба;
• Нежирні сорти м’яса;
• Сухарі печені;
• Супчики на м’ясному, грибному і овочевому бульйоні;
• Будь-які каші;
• Макаронні вироби;
• Яйця круто або омлетик;
• Кисломолочні продукти (крім свіжого молока, перед вживанням його треба нагріти);


При цьому, треба пам’ятати про правила харчування при гастриті і готувати дозволені продукти згідно з ним.

Заборонені продукти:

• Свіже молочко (категорично заборонено);
• Часник;
• Гострі спеції;
• Чорний хліб, оладки і пироги;
• З овочів: огірочки, редиска, горошок;
• Сало свиняче;
• Копчені вироби;
• Жирні сорти м’яса і риби;
• Яловичий жир;
• Морозиво;
• Яйця;
• Алкогольні напої.

Гастрит з підвищеною кислотністю: список дозволених і заборонених продуктів

При гастриті з підвищеною кислотністю система живлення розрахована навпаки, щоб знизити секреторну функцію шлунка.

Список дозволених продуктів:

• Білий хлібець і білі сухарі;
• Молочні супчики з макаронними виробами та крупами;
• Супчики на курячому, рибному і м’ясному бульйоні;
• Фрикадельки з курочки;
• Нежирне яловиче м’ясо;
• Телятина;
• Невелика кількість вершкового і рослинного масла;
• Неміцний чай;
• Пудинги;
• Солодкі ягоди і компот з них;
• Свіже молоко, кефір, нежирна сметана та вершки;
• Яйця в мішечку.

Список заборонених продуктів:

• Гострі спеції;
• Міцний чай, какао і кави;
• Розсольник;
• Супчики на грибному бульйоні;
• Соління;
• Копчені страви і продукти;
• Консервована їжа;
• М’ясо качки і гуски;
• Шпинат;
• Цибулька;
• Огірочки;
• Млинці;
• Випічка із здобного тіста;
• Газована вода;
• Алкоголь.


Дотримання всіх правил харчування при гастриті – це запорука гарного самопочуття пацієнта. Про те, що можна, а що не можна їсти при гастриті завжди повинен розповідати лікуючий лікар і допомогти скласти хворому індивідуальні меню, враховуючи індивідуальні особливості перебігу хвороби.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (71 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *