Пальмова олія: що це таке і чим воно шкідливо

Що таке пальмова олія і чим воно шкідливо для організму

Харчове пальмова олія не є новинкою. Останні 2-3 тисячі років людство виділяло його з плодів олійної пальми, і додавало випічку, і інші продукти. Нове тут — використання олії в якості основного жиру в комбінованих молочних продуктах, дитячому харчуванні, і різних напівфабрикатах. У нашій країні останнім часом продукт став «героєм» безлічі публікацій негативного спрямування. Пальмова олія представляють у ЗМІ як головний фактор підвищення ризику ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань. І це досить далеко від істини. Давайте розберемо по поличках пальмова олія – що це таке і чим воно шкідливо для людини.

Пальмова олія та серцево-судинні захворювання

Сучасна медицина грунтується на тому, що ризик серцево-судинних захворювань підвищується, коли людина вживає в їжу багато насичених жирів. Це підвищує рівень холестерину крові, «забруднює» судини бляшками, і перевантажує серце. Але не всі насичені жири — жахливі вороги людського організму. Найбільш небезпечні так звані трансжири або гідрогенізовані ліпіди. Вони виходять шляхом перетворення рідкого рослинної олії в тверду або напівтверду консистенцію. Це часто допомагає заощадити гроші, адже харчової промисловості потрібні дешеві тверді жири, щоб робити випічку, сирні десерти і пудинги, а також м’ясні напівфабрикати. Але це зовсім не допомагає нашим судинах залишатися здоровими.

Так само пропонуємо вам дізнатися, про користь і шкоду лляної олії.

Пальмова олія полутвердое за своєю природою. Його не треба гидрогенизировать. У цьому сенсі, воно краще, ніж маргарин і штучний кулінарний жир. Джерела з медицини стверджують, що масло пальми не може служити основною причиною виникнення серцево-судинних захворювань.

Але подивіться на список продуктів, які роблять на основі цього масла. Тут напівфабрикати, десерти, і готова випічка. Така їжа не корисна для серця, так як викликає у нас зайву вагу, не містить достатньої кількості антиоксидантів і вітамінів для відновлення тканин, і не живить нас нічим, крім вуглеводної та жирової енергії. У цьому сенсі, звичайно, пальмова олія шкідливо. Але якщо взяти його в чистому вигляді, або дозувати продукти, проблем можна уникнути.

Пальмова олія та дитяче харчування

У нашій країні продається цілий один бренд дитячого харчування без пальмової олії — Сімілак. Виробники пояснюють, що в складі інших видів харчування немає нічого поганого. Додається не саме масло, а пальмітинова кислота. Вона міститься в звичайному грудному молоці, і необхідна для здорового розвитку дитини.

Правда, знайти у відкритому доступі наукові дані про засвоюваності штучної пальмітинової кислоти нам не вдалося. Багато джерела згадують, що вона значно гірше перетравлюється, ніж натуральна пальмітинова кислота грудного молока. Тому пояснення виробників можна прийняти на віру, але наскільки дитяче харчування з цим компонентом ідентично грудного молока залишається відкритим питанням.

Пальмова олія і зайва вага

Історія почалася з роботи Д. Кесслера про причини ожиріння в США. Автор згадує, що якщо з’єднати насичений жир і простий білий цукор в одній булочці, або шоколадку, або в чому завгодно, вийде чи не ефект наркотиків. Мозок людини сприймає такі харчові поєднання «на ура», і викидає велику кількість дофаміну. Але гормон швидко витрачається, і слідом за ейфорією настає депресія. Іншу роботу доробляє наша здатність до навчання. Ми звикаємо до того, що піднесений настрій — це жирні та солодкі десерти, і їмо більше такої їжі. У підсумку — зайва вага, і нездорова залежність від їжі.

Винна в цьому саме пальмова олія? В оригінальній роботі йдеться про те, що найбільш небезпечні — гідрогенізовані жири, потім йдуть насичені і тверді. По суті, не має значення, їсте ви олія пальми або топлене масло вищої очистки. Якщо в їжі є порція цукру, вона може викликати залежність.

Логіка зрозуміла, але інші наукові джерела не містять ніякої інформації щодо того, що їжа з пальмовою олією викликає звикання. Так, вона може бути смачніше нашої домашньої їжі, і тому поглинається у великих кількостях. І саме це може служити причиною набору ваги, а не якийсь конкретний компонент. Принаймні, жодних доказів того, що пальмова олія засвоюється якось інакше, ніж інші жири, і негайно поповнює наші жирові депо, немає.

Пальмова олія та цукровий діабет

Причини цукрового діабету комплексні. Тут і генетичні порушення, і певний стиль харчування (багато солодкого, і простих вуглеводів, мало білка, нерегулярні прийоми їжі), і відсутність фізичного навантаження, що дозволяє балансувати рівень глюкози крові.

Прочитайте, як треба харчуватися при цукровому діабеті.

Може пальмова олія викликати діабет? Фізіологічно, не може. Продукт має відносно низьким глікемічним і інсуліновим індексом. Його добавка, швидше, зменшує вуглеводну навантаження на підшлункову залозу, ніж, збільшує. Тут знову працює «магія ЗМІ». Природно, якщо ми харчуємося одним печивом з цукром, ми підвищуємо вуглеводну навантаження. Але нам просто кажуть, що винен інший компонент, не цукор. І не той факт, що ми дорослі, але не можемо відмовитися від печива 5 разів на день. Саме по собі пальмова олія не може стати причиною діабету. А ось неправильний режим харчування і купа солодощів в раціоні — можуть.

Чи є користь у використанні пальмової олії

Більшість експертів сходяться на думці, що пальмова олія несе якусь користь, порівняно з тими ж кулінарними жирами, і маргаринами. Воно не проходить процес гидрогенизирования, і не може вважатися шкідливим саме по собі. Пальмітинова кислота використовується організмом для синтезу статевих гормонів, і помірні її кількості здатні регулювати багато метаболічні процеси. Якщо «вішати в грамах», нам можна з’їдати до 10% своєї добової жирової норми з пальмовою олією. Як підрахувати, скільки конкретно? Ваш вагу в кілограмах повинен прийматися за умовну одиницю в грамах жирів. Припустимо, ви важите 60 кг, значить в добу «покладається» мінімум 60 г жирів. І близько чайної ложки може «прийти» з пальмовою олією.

Складаючи раціон, ми повинні читати інформацію на етикетках. Швидше за все, це допоможе нам з’їдати не більше чайної ложки пальмової олії. Але, на жаль, багато продукти «оформлені» без загальної «розбивки» за типами жирів, оскільки наше законодавство не вимагає давати таку інформацію.

Наприклад, ми бачимо 5 г жирів на 100 г продукту і тільки пальмова олія в складі. Це означає, що всі 5 г — тільки воно і є. І ми можемо з’їсти тільки 100 г цього продукту. Якщо в складі є інші рослинні олії, задача приймає вигляд «вгадайте самі». Тому якщо ви ретельно стежите за відсотком насичених жирів, краще такі речі просто не купувати.

Загалом, пальмова олія не є якимось абсолютним злом, або таким же благом. Помірно вживаючи його, ми не отруївся, і не заболеем. Але от тільки проблема полягає в тому, що його складно помірно вживати. Почитайте інформацію на етикетках, майже у всіх комерційних продуктах воно є. А це означає, що раціон повинен на 80% складатися з простої їжі, яку треба готувати (крупи, м’ясо, овочі, фрукти), і лише на 20% – з «смакоти», вже готових до вживання.

Тепер ви знаєте, що таке пальмова олія і в чому полягає шкода і користь для нас від його вживання. Будьте уважні до свого здоров’я.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (71 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *