Найзнаменитіші салати світу

Найзнаменитіші салати світу


Салати чи не найдавніше з відомих зараз страв – перші згадки про них знаходять ще з часів Римської імперії. З бульйону, оливкової олії, цибулі, меду, м’яти, петрушки… за сотні років кулінарні книги поповнилися тисячами рецептів, але так чи інакше є певні «фаворити», які витримали перевірку не тільки прискіпливого смаку, але й часу.

Зміст []

  • Салат «Цезар»
  • «Нісуаз»
  • З ананасами і куркою
  • Салат «Краб Луї»
  • Уолдорф

Салат «Цезар»

Історія салату «Цезар» дуже цікава: ім’я найпопулярнішого у світі салату дано, як не дивно, не по імені Гая Юлія Цезаря – одного з найвідоміших завойовників і імператорів – насправді цей рецепт далеко не так старий, як можна подумати. Його народження починається в 20-х роках ХХ століття в Америці під шефством Цезаря Кардіні, який володів кількома ресторанів у місті Тіхуана. Офіційна історія свідчить, що спочатку салат був придуманий в День Незалежності, коли кухня вже порожня, а відвідувачі вимагали і вимагали закуску до випивки.
Інгредієнти:
• філе курки – 500 г,
• салат – 1 качан,
• черрі – 200 г,
• пармезан – за смаком,
• часник – 1-1,5 зубця,
• оливкова олія,
• білий хліб,
• сіль, перець, лимон – за смаком,
• соус «Цезар».

Рецепт салату «Цезар» простий.
Овочі і сир нарізати соломкою, листя салату крупно. Куряче філе обсмажується на оливковій олії до золотистої скоринки, сухарики можна купити відразу готові або завчасно приготувати в духовій шафі.

Викладати спочатку салат, потім м’ясо, сир і помідори. За смаком лук соусом, а як завершальний штрих слідують сухарики, які зазвичай викладають зверху і по периметру страви.

Однак, даний рецепт салату Цезар – далеко не єдиний метод приготування, є ще як мінімум п’ять варіацій салату Цезар, кожна з яких заслуговує право бути кращою.

«Нісуаз»

Салат Нісуаз – справжня легенда французької кухні, про яку знає кожен. Його історія фрагментарна, відомо лише те, що придуманий він був у Ніцці, а до створення – за однією з версій – приклав свою руку знаменитий Джордж Баланчин. Але так чи інакше, особливе поєднання тунця, солодкого лука, маслин і анчоусів робить його незабутнім.
Інгредієнти:
• молода картопля – 350 г,
• відварна квасоля – 150 г,
• солодкий перець,
• черрі – 2 гілки,
• перепелині яйця – 8 шт.,
• анчоуси (філе) – 5 шт.,
• салат «міні-романо» – 1 качан,
• латук – 1 шт.,
• тунець – 200 г,
• оливкова олія (для смаження),
• червоний лук – за смаком,
• оливки,
• спеції – за смаком.
Приправка:
• гірчиця – 2 ст. ложки,
• лимонний сік,
• мед – 2 ч. ложки,
• оливкова олія,
• сіль і перець.

Відварену картоплю нарізати крупно, квасоля вздовж на дві частини. Солодкий перець соломкою, помідори зварені яйця перепелині на 4 частини. Салат крупно рветься, філе анчоусів поділяється на 3 частини.

Полита оливковою олією тунець смажити до золотистого кольору з двох сторін, приблизний час – 1.5 хвилини. Готове м’ясо нарізане тонкими скибками.

Для соусу змішати гірчицю, лимонний сік і мед, додати спеції за смаком і перемішати. Після цього акуратно влити олію і знову довести до однорідної консистенції.
Подавати у глибокій мисці, змішавши.

З ананасами і куркою

Ніхто точно не знає, де і коли з’явився той самий салат, поєднує в собі курку і ананас, можна тільки здогадуватися, відштовхуючись від історичних даних: швидше за все, це винахід кінця XIX – початку XX століття, коли консервування вже активно увійшло в кулінарний ужиток.
Інгредієнти:
• куряче філе – 500 г,
• цибуля – 2 шт.,
• мариновані гриби (печериці) – 1 банка,
• відварна картопля – 2 шт.,
• ананаси – 1 банка,
• майонез.

Відварене зі спеціями філе нарізати кубиками, цибулю дрібною соломкою (для більшого смаку можна промаринувати його з цукром і оцтом). Для яєць, картоплі і сиру використовується велика терка, печериці нарізати тонкими скибочками, ананаси кубиками.

Особливість приготування салату в тому, що з майонезом перемішуються всі інгредієнти, крім ананасів і печериць – їх викладають останніми, вже приправлений салат.

Салат «Краб Луї»

Цей салат пройшов по-справжньому дивовижний шлях, жоден з його «побратимів» ще не робив такого подорожі: від чоловічих клубів Сан-Франциско до Вашингтона, ставши традиційним блюдом на кухні Білого дому.
Інгредієнти:
• латук – качан,
• Лоло-Россо – качан,
• перепелині яйця – 10 шт.,
• спаржа (молода) – 100 р.,
• черрі – 200 г,
• крабове м’ясо – 300 г,
• авокадо – 2 шт.,
• маслини,
• сіль, спеції – за смаком.
Соус:
• майонез – 4 ст. ложки,
• соус барбекю – 2 ст. ложки,
• корнішони в маринаді – 30 р.,
• червоний болгарський перець,
• каперси – 1 ч. ложка.

Промиті і висушені листя салату порвати на частини середнього розміру, зварені яйця порізати вздовж, а потім поперек. Зварену і охолоджену спаржу нарізати поперек на 2 або 3 частини, залежно від розміру. Також порізати скибками авокадо і черрі (на 4 частини). Крабове м’ясо порізати на кубики.

Для соусу змішати майонез з «Барбекю» і додати дрібно порубані каперси, корнішони, солодкий перець. Перець, сіль або інші спеції за смаком.

У глибоку тарілку викладаються листя салату, потім у довільній послідовності всі інші інгредієнти. Заправляти в останню чергу.

Уолдорф

Салат «Уолдорф» розділяє ім’я з відомим готелем «Уолдорф Асторія» (Манхеттен), в стінах якого і був винайдений в кінці XIX століття. Достовірно можна сказати, хто саме доклав руку до його створення, але саме цей салат поряд з «Цезарем» можна назвати справжнім американським внеском у світову кулінарію.
Інгредієнти:
• курка (філе) – 4 шт.,
• селера і зелень – 2 стебла,
• обсмажені горіхи (волоські) – 50 г,
• виноград (кишмиш Білий) – 300 г,
• яблука – 2 шт.,
• салат романо – 300 г,
• майонез – за смаком,
• рослинне масло – для смаження.

Приправлені спеціями курячі грудки смажаться на рослинному маслі по 3-4 хвилини з кожного боку, до появи золотистого соковитого кольору, після чого перекладаються на пергамент і відправляються в духовку ще на 10 хвилин.

Поки готується курка, селера ріжеться дрібними кубиками, горіхи рубаються навпіл, виноград залишається цілий. Яблука нарізати тонкими скибочками, салат ріжеться на однакові середні частини.
Приготоване м’ясо необхідно нарізати навскоси, тонкими скибочками.

Готовий салат можна приправити не тільки перцем, але і адигейської сіллю, перед подачею додати невелику кількість майонезу. Зелень використовувати для прикраси.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (73 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *