Меню на Великий піст по днях на 40 днів 2017

Меню на Великий піст 2017 по днях на 40 днів

Якщо правильно підібрати страви на кожен із днів посту, можна легко пережити ці складні сорок днів, при цьому харчуючись смачними і дуже корисними стравами. У цій статті представлені кращі варіанти страв по днях, які допоможуть не просто урізноманітнити раціон в Великий піст в 2017 році, але і спробувати щось смачне з простих пісних продуктів.

Крім цього варто пам’ятати, що харчування є лише невеликою частиною до очищення тіла, адже важливо пам’ятати ще і про очищення душі, якщо віруючий буде приділяти більше часу саморозвитку і читання молитов, це наблизить православного до бога, а також допоможе значно поліпшити емоційний стан людини. Тільки при правильних тренуваннях душі і тіла людина нарешті знайде свободу від своїх гріхів, а також усвідомлює необхідність дотримуватися посту. Сам піст триватиме не сорок днів, а сорок вісім, але останній тиждень має окрему назву – Страсний тиждень, вона є найбільш суворої у дотриманні посту віруючими.

Які продукти дозволено їсти в дні суворого посту

Якщо потрібен хліб, то варто підбирати той, що випечено з житнього борошна без додавання дріжджів, також підійдуть злакові хлібці. В якості основного блюда будуть використовуватися різні види круп і бобових, до дозволених продуктів відносять різні ягідки, овочі і фрукти, можна застосовувати заготовки в банках, це можуть бути помідори, огірки, різні види овочевих салатів, мармелади і варення, а також варто використовувати фруктові та ягідні узвари.


Пост не забороняє вживати рослинні продукти, а гриби відносять саме до таких продуктів, з цієї причини для приготування страв використовують будь-які лісові гриби у свіжому або маринованому вигляді.

Коли хочеться чогось смачного і солодкого, використовують сухофрукти, якісний мед і різні види горіхів. В деякі святкові дні можна дозволити собі з’їсти трохи риби або рибних продуктів, у тому числі дозволена ікра. Щоб втамувати спрагу, дозволено відкрити літні закрутки компоту п’ють також чай, відвари трав, різні види настоїв, не газовану воду і каву.

Хтось воліє дотримуватися суворіших правил, приймаючи їжу лише один раз у вечірній час, але це не обов’язково, так як прийоми їжі можуть бути в ранковий, обідній та вечірній час. Між кожним прийомом їжі дозволено пити велику кількість чистої води. Меню чотирьох тижнів дієти Великого посту може бути різним.

Перший тиждень посту

У перший день посту прийнято відмовлятися від прийому їжі, здорові люди не повинні їсти в цей день, дозволено тільки пити невелику кількість чаю з трав ромашки і м’яти. Другий день цього тижня зазвичай також має бути більш суворим, з цієї причини до раціону додають трохи чорного хліба, при бажанні можна використовувати корисний відвар з сухофруктів, за день дозволяється з’їсти не більше 200 грамів хліба.

У середу також варто дотримуватися строгість в дієті, так як перший тиждень посту є досить суворої, з цієї причини за день з’їдають не більше 250 грамів хліба, а запивають його чаєм на основі лікарських трав.


Четвер вже відрізняється більш спокійною дієтою, так як тут в раціон включають різні види свіжих фруктів і овочів, бажано використовувати в їжу виноград, різні види горіхів, а також яблука і зелень. Їсти їжу в п’ятничний день на перше тижня посту заборонено, з цієї причини варто пити більше чистої води і відварів із сухофруктів.

Суботній день порадує мирян повноцінним раціоном, так в ранкові години варто випити склянку соку або чаю, на обід використовувати буряковий або морквяний салат із цибулею, можна використовувати додатково відварну картоплю, страви подають зі склянкою червоного хорошого вина. У вечір суботи можна випити трохи компоту з пісним сухим печивом.


Недільний день дозволено розпочати з кави і легкого вінегрету, на обід подають будь-який вид пісного супу, не поганим варіантом стане юшка з грибів і картоплі, при бажанні блюдо запивають вином або компотом. До вечері дозволено подати кольорову капусту з морквою і яблучками, а страва запивають чаєм. При бажанні готуються в духовці пісні пампушки з часником, можна підшукати простий рецепт такий випічки в інтернеті.

Меню для другого тижня

Понеділок на цьому тижні може початися з простою і легкою вівсянки приготовленої на воді, а запити блюдо дозволено чаєм, при бажанні в кашку додають трохи сухофруктів. В якості обіду подають на стіл суп з вермішеллю, в який додана велика морква. На вечерю подають картопляний салат, до них дозволено покласти трохи овочів у свіжому вигляді, а на третє подають кисіль. До вечері варто розвантажити організм, з цієї причини православних варто з’їсти тільки одне невелике яблуко і запити його чаєм.

Вівторок зазвичай є більш хлібосольним, так як у цей день дозволяється їсти готові продукти, що пройшли теплову обробку. На сніданок подають легку гречану кашку, а до неї можна зробити ароматну каву з цукром. На обід готують щі з квашеної капусти з додаванням зелені, можна зробити макарони під грибним соусом і овочевий салат, заправлений лимонним соком і зеленню. Подають страви разом з солодким компотом або киселем. До вечора варто запекти смачні яблука з додаванням меду і волоських горішків.


Середа повинна бути більш пісної, з цієї причини в ці дні краще не готувати теплі страви, дозволено їсти холодні супи без м’яса, це може бути пісна окрошка або тетеря. В якості пиття подають компоти і воду, а при бажанні з’їсти солодке, можна приготувати трохи фруктового салату з додаванням меду. На четвер варто запланувати приготування кукурудзяної пісної каші на воді, а також подати до страви легкий чай з цукром. Обід може складатися з легких пісних щів, вінегрету без масла, а також подається журавлинний морс.

Увечері рекомендується приготувати пюре з картоплі з відварною кабачком, на додаток до страви подають солоні і мариновані овочі, можна додати меню чаєм чи компотом. П’ятниця є днем сухоядения, в ранкові години стоїть поснідати чаєм з варенням або медом, яким змащують злакові хлібці. В якості холодного обідньої страви подається грибна окрошка, а ввечері варто приготувати собі овочевий салат і подати в якості закуски квашену капусту.

Субота дає можливість використовувати в приготуванні страв додаткове масло, з цієї причини на сніданок готується справжній класичний вінегрет, при бажанні в нього додають трохи грибів, подають таку страву з чаєм або кавою. На обід підійде гречаний суп, на друге подають рисові котлетки і бурякову ікру, а запивають страви вином і простим компотом. Увечері варто скуштувати пісні чебуреки з легким солодким чаєм. На недільний день дозволено приготувати пшоняну кашу з додаванням гарбуза, а подають страву з кавою. На обід першому стравою може звичайний пісний борщ, також готується картопля з тушкованими грибами, дозволяється випити трохи вина і подати до столу кисіль з ягід. Увечері прийом їжі починають до горохових котлет, доповнюють страву овочевий ікрою і звичайним солодким чаєм.


Дві прості тижня посту вже були описані тут, за таким же принципом можна харчуватися віруючому і інші два тижні, нижче буде описана ще одна (п’ята) тиждень посту, так як саме на цьому тижні буде проходити велике свято і меню трохи зміниться.

П’ятий тиждень посту з святковим днем

Перший день тижня також може дотримуватися віруючими, так як в цей час прийнято їсти тільки продукти у свіжому вигляді, на сніданок варто подати смачний і легкий салат з моркви, яблук і капусти, в який додають трохи зелені, цибулі, лимонного соку і солі. В якості обіду подають холодний суп на основі гранатового соку з овочами, у вечірній час варто створити салатик з помідорів і огірків з сіллю і зеленню.

У вівторок страви можна готувати, з цієї причини варто зробити смачну вівсяну кашку на воді, в яку додають сухофрукти, мед і волоські горішки, подають цю страву з киселем або гарячим чаєм. На обід готується вермішелевий суп з грибами, при бажанні можна будь-які овочі запекти в духовці і подати їх до столу з квашеною капустою. Ввечері дають православним можливість зробити терту варену буряк з горіхами і чорносливом, а запивають блюдо компотом.

Середовище є сухоядным днем, з цієї причини доведеться підібрати такі страви, які дозволені в цей час тим, хто постує, наприклад овочевий салат із зеленню і сиром тофу, також подається холодна овочева окрошка на квасі. На солодке готуються вівсяні батончики, в які додають трохи чорносливу, фініків і меду. Четвертий день тижня є святковим, з цієї причини можна приготувати смачні рибні продукти, на сніданок варто зробити тушковану капусту з морквою і свіжою зеленню, а подають таку страву з ароматним міцною кавою.


До обіду варто подати відварну або запечену рибку, якщо ж в якості обіду використовується інше друга страва, то на перше готується вуха. В цей день віруючі можуть побалувати себе винними напоями та солодкими компотами. На вечерю подається солодкий рис із сухофруктами або фруктами.

П’ятничний день варто почати в запареної вівсянки, яку додають горіхи і мед, подають страву з киселем або компотом. На обід також дозволено з’їсти бутерброд з гірчицею і солоними огірками, які прикрашають зеленню, запивають блюдо чаєм або соком з фруктів. На вечерю дозволяється зробити легкий салат з фруктів, який приправляють лимонним соком і посипають кунжутом.

У суботу дозволяється приготувати малиновий морс і випити ввечері келих вина, також подають на сніданок зварену кукурудзяну кашку, можна полити блюдо медом, на обід готується дієтичний вінегрет з солоними огірками або квашеною капустою. При бажанні варто зробити пісну солянку, а на вечерю приготувати смачну гречку з смаженими грибами і цибулею.

У недільний день дозволено подати страву з додаванням масла рослинного походження, на ранок готується каша з гарбузом, запити страву можна смачним міцною кавою. Далі слід заготовити обід, підійдуть щі на квашеній капусті, в деяких випадках можна готувати варену рибку зі смаженою картоплею. Подають ці страви з чаєм і вином. На вечерю краще зробити запечені в духовці овочі.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (72 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *