Манна крупа: користь і шкода

Про шкоду і користь манної крупи

Манна крупа: користь і шкода у цього продукту, як і у всіх інших продуктів харчування, є свої. Як правило, прийнято говорити саме про користь. Щодо манної крупи це навіть правильно, тому що, користі кашка приносить багато в будь-якому віці. Але певні протипоказання також є важливо знати про них, щоб не нашкодити.

Цікаво! Крім того, що на основі манної крупи готують кашу, її додають у різні десерти. Крім цього, крупа манна часто використовується для обвалювання котлет або рибою перед смаженням.

Про корисні властивості

Виготовляється цей продукт із зерен пшениці шляхом очищення і перемелювання. Дієтологи наголошують, що у складі цієї крупи є білок, мінеральні речовини і багато вітаміни групи В.


Калорійність манної крупи висока, саме тому для дитячого харчування такі калорії підходять ідеально. У 100 гр сухої крупи міститься 330 ккал, в каші, звареної на воді – 80 ккал, а на молоко – 100 ккал (з розрахунку на 100 г продукту).

До величезних плюсів можна віднести те, що каша швидко і легко засвоюється. Тому, при сильному виснаженні або після операцій саме така каша стоїть серед рекомендованих страв на першому місці.

Важливо! Плюс до всього можна відзначити таку користь продукту як зміст великої кількості клітковини. Це означає, кашка звільняє кишечник від слизу, очищає організм від токсинів. При хворобах ШКТ цей продукт рекомендується їсти регулярно.


Манка чудово поєднується з цукром і медом, корицею і
вершковим маслом, різними видами сухофруктів і горіхів. Дієтологи не рекомендують поєднувати цей продукт з інгредієнтами, в яких міститься багато вуглеводів (наприклад, картопля, бобові культури та ін).


Про можливу шкоду

Коли стоїть питання про те, манна крупа: користь і шкода, то про другий частини фрази багато хто забуває. У складі крупи є речовини, здатні викликати алергію. За рахунок вмісту великої кількості фосфору, манна каша перешкоджає нормальному засвоєнню кальцію організмом.

Важливо! Якщо дитина є дуже багато манки, це загрожує розвитком рахіту, зниженням загального імунітету, можливі збої в роботі нервової системи.

Так як манна каша калорійна, то це може завдати шкоди. Наприклад, відмовитися від цього продукту коштує людям, схильним до ожиріння. Особливо, якщо варити страву на молоці з додаванням цукру.


Щоб манна каша приносила здоров’ю тільки на користь, їсти її потрібно помірно. Важливо правильно варити крупу: чим менше вариться продукт, тим більше корисних речовин йому вдається зберегти. Так що, варити цей вид каші не рекомендується більше 15 хвилин. Манка засипається вже у кипляче молоко або воду. Всипати крупу в рідину тонким струменем і постійно помішувати кашу, щоб вона не перетворилася в один непривабливий великий клубок.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (71 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *