Жовчокам’яна хвороба, дієта: які продукти можна їсти

Дієта при сечокам’яній хворобі: список дозволених продуктів


Найчастіше ця хвороба виникає в тому разі, якщо орган піддається запальним процесам, це може спровокувати тільки неправильно вибране харчування, також якщо вживати в їжу неякісні продукти, можна довести до загострення захворювання. Самі камені будуть складатися з високого холестерину, а також з відкладень солей, які перебували в жовчі, тому так важливо не доводити організм до жалюгідного стану, пацієнтові слід дотримуватися при жовчнокам’яній хворобі дієту, які продукти можна їсти в цей період буде описано нижче.

Які основні правила дієти

Відразу варто сказати, що при лікуванні такого захворювання дієта не буде означати значне обмеження організму в їжі, все в точності навпаки, необхідно наситити органи усіма корисними поживними речовинами. Варто звернути особливу увагу на ті продукти, які містять в собі велику кількість білків і вуглеводів, а ось споживання жирів доведеться трохи обмежити, але не виключити.


Необхідно знати більше про жовчнокам’яної хвороби, дієті, і які продукти можна їсти в цей період, а також лікар може розповісти, для чого так необхідно дотримуватися певних правил харчування. Якщо слідувати правилам дієти, можна знизити навантаження на печінку, адже в продуктах буде мінімальна кількість шкідливих хімікатів, при цьому правильне харчування не дасть новим камінню утворюватися всередині органу, а також шляхи для виведення жовчі. Через деякий час відтік жовчі буде відновлений, а робота виходять шляхів стане нормальною, якщо ж пацієнта поміщають у лікарняну установу, то для нього виділяється стіл з дієтою номер п’ять.

Варто врахувати, що за добу пацієнт повинен споживати певну кількість всіх поживних речовин, сіль необхідно зменшити до п’яти або десяти грамів за добу, жири не більше вісімдесяти грамів, при цьому тридцять з них повинні мати рослинне походження. Білкові продукти вживаються в кількості не більше дев’яносто грамів, а вуглеводів необхідно від трьохсот до трьохсот п’ятдесяти грамів за весь день, але цукру повинно бути не більше вісімдесяти грамів.

Як дотримувати режим харчування?

Дотримується при жовчнокам’яній хворобі дієта, які продукти можна їсти при загостренні розповість тільки лікар, але без сумніву варто відмовитися від будь-якого жирного м’яса, різних копченостей і ковбасних виробів, не варто віддавати перевагу будь-яких видів напівфабрикатів. Доведеться повністю відмовитися від міцного чаю або кави, не можна їсти жирні сорти риби, варто виключити з раціону хліб і булочки, а також всі солодкі кондитерські вироби, під забороною залишаються деякі види круп і бобові. У лікаря варто уточнити, які продукти ще не варто використовувати в їжу, щоб не завдати організму шкоди.


При цьому правильні продукти можуть вживатися в їжу щодня, за добу пацієнт повинен харчуватися не менше п’яти разів, дробове харчування допомагає полегшити процес роботи жовчного міхура. Якщо є часто і невеликими порціями, можна допомогти своєму організму, адже відтік жовчі буде проходити частіше і рівномірніше, а робота шлунка значно покращиться. Якщо хворий не перебуває у лікарняному закладі, то йому просто необхідно зробити для себе певний графік прийому їжі, це дасть можливість організму налаштувати виділення жовчі точно на годинник початку трапези.

Якими методами обробляється їжа?

Дуже важливо дотримуватися при жовчнокам’яній хворобі дієту, які продукти не можна їсти вже описані вище, але є і певний список інгредієнтів, які не заборонені, варто розглянути його детальніше. Наприклад, хворому дозволяється їсти будь-які молочні і кисломолочні продукти, також немає необхідності відмовлятися від не жирних сортів м’яса і риби, в заборонений список не входить моркву і картоплю. В якості напоїв використовується чай і каву з додаванням молока, можна з’їсти трохи справжньої пастили або мармеладу, не варто відмовлятися від солодких запечених яблук, бананів або граната.

Рекомендуємо: Детокс дієта на вихідні дні

Варто сказати про те, що дієта передбачає вживати всю їжу виключно в перемолотом або подрібненому вигляді, тоді процес вироблення жовчі буде відбуватися швидше, а на обробку їжі шлунку не знадобиться дуже багато часу. Частіше всього продукти відварюють або готують на пару, вкрай рідко дозволяється гасіння страви, важливо, щоб продукти не мали твердих кірочок. Строго заборонено використовувати для приготування смаження, такі страви в підсумку викликають болі в шлунку і посилюють перебіг хвороби.

Скільки солі і рідини важливо споживати хворому

Важливо дотримуватися при жовчнокам’яній хворобі дієту, а які продукти можна їсти після операції краще дізнатися у свого лікаря, адже вдома також доведеться харчуватися правильно, щоб не викликати ускладнень. Як кажуть фахівці, хворі можуть споживати за день не більше десяти грамів солі, ще краще знизити кількість цього сипучого продукту до п’яти грамів, саме сіль згущує жовч, так як витягує з неї воду, що викликає набряки. Звичайна вода споживається в кількості двох літрів в день, можна пити більше, так як рідина дає можливість зробити жовч більш рідкою, а також допомагає вивести токсини і камені з органу.

Чи можна пити алкогольні напої

Лікарі говорять про те, що алкогольну продукцію краще не брати, щоб не викликати загострення хвороби. Напої впливають на жовчний міхур, викликаючи спазми, а також часто алкоголь подається в холодному вигляді, а пацієнтам з каменями в жовчному міхурі заборонено вживати холодне або гаряче в їжу, продукти повинні обов’язково мати середню температуру.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (72 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *