Як схуднути під час вагітності без шкоди: меню дієти та відгуки

Як схуднути під час вагітності, не нашкодивши малюку?

При вагітності організм відчуває потужний гормональний сплеск. Саме час навчитися харчуватися правильно, виключити з меню калорійну їжу, щоб створити для крихітної життя найбільш сприятливі умови. Багато жінки лякаються стрімкого набору ваги, тому хочуть дізнатися, як схуднути під час вагітності.

Не можна дотримуватися строгих дієт, які можуть стати причиною відхилень у зростаючого плоду, але можна уникнути появи зайвих кілограм, перейти на здорове харчування, омолодити організм.

Вагітність і зміна ваги

Надбавка у вазі під час вагітності – нормальне явище. При кожному відвідуванні гінеколога доведеться зважуватися, щоб вчасно визначити проблеми зі здоров’ям. При можливості будинку теж необхідно вставати на ваги.

Вага по триместрах:


  • З самого початку вагітності особливих коливань ваги не відбувається.
    На тлі токсикозу вагітних навпаки худнуть, адже їжа не може засвоїтися з-за блювотних позивів. Якщо немає гестозу, то в перший час можна поправитися до 1-2 кг За активної життєвої позиції навіть при гормональні перебудови організму змін майже не спостерігається.
  • З початком другого триместру організм перебудовується, звикає до нового стану. Щотижня в нормі вагітна додає до 300 р. Якщо збільшення ваги відбувається швидше, то припускають розвиток небезпечного захворювання – водянки вагітних, що супроводжується набряком.
  • У третьому триместрі може статися сильна надбавка у вазі. Саме тому потрібно спочатку налаштуватися на правильне харчування, щоб уникнути перебору у вазі, який може завдати можливу шкоду малюкові.

Кілька причин впливають на збільшення ваги:

  • збільшення об’єму матки;
  • нарощування жирових відкладень;
  • зростання плаценти;
  • обсяги навколоплідної рідини.

Збільшується кількість крові для забезпечення матки корисними речовинами, а жирові відкладення служать запорукою успішного виношування малюка.

Норма збільшення у вазі під час вагітності

  • У період вагітності оптимальна надбавка ваги — 12-18 кг Найбільша прибавка спостерігається на останніх термінах, коли організм готується до майбутніх пологів. Кожна вагітна повинна стежити за коливаннями ваги, при найменших змінах консультуватися з гінекологом.
  • При швидкому схудненні або наборі кілограмів починаються різкі перепади артеріального тиску, що небезпечно для зростаючого малюка в утробі.
  • При повільному наборі ваги протягом вагітності відбувається легко, пологи теж відбуваються без ускладнень, зменшується ймовірність викиднів.

Якщо вагітна стрімко покращується, це може нашкодити, а саме це загрожує варикозним розширенням вен, ниючими болями в області попереку, втомою. При великій вазі у дитини стають неможливими пологи природним способом, підвищується небезпека розвитку цукрового діабету.

Основні правила схуднення

Для нормально протікання вагітності дотримуються ряд правил для схуднення:


  • Не можна переїдати або їсти за двох. Дотримуються правил дробового харчування, їдять при появі апетиту, але невеликими порціями. Не можна перевантажувати організм калорійними стравами, слід максимально забезпечити вітамінної і корисною їжею;.
  • Легкі розвантажувальні дні раз на два тижні. Ні в якому разі не можна голодувати, харчуються в ці дні кисломолочними продуктами, вживають овочі на пару.
  • Боротьба з запорами, які стають причиною зайвої ваги, приносять відчуття дискомфорту. Прийом проносних буде помилкою, необхідно ввести в меню відвари з кураги або чорносливу, пити одноденний нежирний кефір.
  • Легка физразминка. Спеціальні фізичні вправи для беремаенных не шкодять живота, вони сприяють зміцненню м’язів спини і тазу.

На першу половину дня планують вживання рибних і м’ясних страв, різних каш, а в другу – вживають овочі і фрукти, молочну продукцію.

Вагітній постійно потрібні перекуси, тому слід взяти з собою відро з нарізкою зі свіжих овочів з горішками, також беруть очищену воду або чай, щоб задовольнити потребу організму в рідині.

Правильний режим харчування вагітної жінки

При настанні вагітності слід обмежити вживання солодощів і тваринних жирів.

Збільшують в раціоні кількість складних вуглеводів, тобто зернових та овочів. Не можна різко зменшувати порції їжі, слід нововведення проводити плавно, поступово переходити на корисну їжу.

Рекомендації щодо режиму харчування:

  • П’ють очищену воду і бульйони, свіжі фруктові та овочеві соки.
  • На голодний шлунок вранці вживають морквяний або лимонний сік, розведений до половини об’єму водою (при відсутності алергії).
  • На ніч для спокійного сну слід з’їсти трохи меду з кислим соком.
  • Не можна зловживати м’ясом, допускається тільки пару раз в тиждень. Готують відварну птицю, гречку, висівки, бобові, яйця, баклажани та інше.
  • Теплова обробка повинна бути мінімальною, віддають перевагу страв на пару, запечений у фользі, тушкується разом з шкіркою.
  • В раціоні повинно бути більше цільних продуктів, корисно вживати овочі з бадиллям, фрукти разом із зернятками і шкіркою. Організм насититься не тільки вуглеводами і білками, мікроелементами та мінеральними солями.
  • Мінімальна кількість солі у стравах, щоб не збільшити кількість випивається рідини, що незмінно приведе до набряків.

При токсикозі не можна відмовлятися від їжі, адже стінки порожнього шлунка виділяють більше кислоти. Рекомендують, не встаючи з ліжка, з’їсти суху скоринку хліба, щоб приглушити блювотний рефлекс.

Чим небезпечна зайва вага під час вагітності?

Жирові відкладення небезпечні для нормального протікання вагітності:


  • зростає загроза викидня;
  • розвивається варикоз;
  • зайве навантаження на хребетний стовп;
  • ймовірність інфікування сечостатевих шляхів;
  • небезпека пізнього токсикозу, з підвищенням показників артеріального тиску з’являються набряки, починається передчасне старіння плаценти;
  • гіпертонія;
  • діабет.

Якщо до плоду майже не надходять корисні речовини, починається кисневе голодування.

Жирові відкладення вагітної ускладнюють діагностику хвороб майбутньої дитини, призводять до послаблення родової діяльності. При стрімкому наборі кілограмів народжується великий малюк, схильний до ожиріння.

Можна скинути вагу під час вагітності?

Переживати про ранній появі зайвої ваги потрібно з 16 тижня, якщо за тиждень надбавка склала більше кілограма.

При схудненні не можна сідати на голодну дієту, допоможе стабілізувати вагу зміна раціону:

  • відмовитися від копченостей, солодощів і солоних страв;
  • фізичне навантаження щодо триместру вагітності;
  • у першому триместрі упор роблять на білкову їжу, яка є будівельним матеріалом для зростаючого плода;
  • у другому триместрі більше вживають продуктів, що містять кальцій;
  • на останніх термінах зменшують кількість м’ясних страв, що впливають на зміну тканин піхви.

Будь-які зміни в образі харчування слід обговорити з лікарем, тільки він може виключити розвиток патологій, які послужили причиною появи зайвих кілограмів.

Як скинути зайву вагу під час вагітності?

Кілька порад для схуднення майбутнім мамам:


  • помірні прийоми їжі, без переїдання;
  • вживають багато зелені, свіжих овочів і фруктів, щоб забезпечити малюка мінералами та мікроелементами;
  • у тижневому і добовому раціоні їжа повинна бути різноманітною і приготованої з якісних продуктів;
  • не можна заїдати солодощами поганий настрій;
  • виключають перекуси калорійною їжею;
  • не їдять за компанію;
  • основні прийоми їжі не можна пропускати;
  • за 30 хвилин до їжі слід випити півсклянки рідини, щоб погамувати голод;
  • вживають тільки місцеві продукти, не підуть на користь екзотичні фрукти мешканці середньої смуги.

Завжди готують свіжу їжу, не запасаються продуктами запас.

Як харчуватися вагітній жінці?

Для турботи про зростаючий малюка майбутня мама повинна перестати харчуватися калорійною їжею, переглянути раціон харчування:

  • Слід забути про відвідування їдальнях і кафе. Там готують їжу з великою кількістю жиру, додають смакові добавки та калорійні соуси, що загрожує відкладеннями і зайвими проблемами зі здоров’ям.
  • Сніданок повинен бути обов’язково, щоб під час обіду не накидатися на їжу для поповнення дефіциту калорій.
  • Не можна переїдати на ніч, якщо хочеться перекусити, можна випити склянку нежирного кефіру або з’їсти яблуко.
  • Звести до мінімуму вживання ковбас, газованої води, солінь, гамбургерів, гострих сирів. Кращий варіант – готувати корисні страви в пароварці.
  • Скласти повноцінне меню, виходячи з натуральних продуктів, що містять вітаміни та мінерали.
  • Не можна допускати голодування під час вагітності.
  • Фізична активність. Навіть піші прогулянки в парку принесуть багато користі мамі і зростаючому маляті.

При вагітності організм постійно відчуває нестачу калорій, але слід навчитися заповнювати нестачу корисними продуктами, а не заїдати голод жирними стейками і тортами.

Вправи для схуднення при вагітності

Жінки повинні робити багато піших прогулянок на природі. Так забезпечується кровопостачання організму, що важливо для життєздатності малюка, служить профілактичним заходом розвитку анемії.

Під приємну музику можна вдома потанцювати або зробити кілька вправ:

«Івушка»

  • Дана вправа сприяє розслабленню, зніме навантаження з хребта вагітної.
  • Необхідно широко розставити ноги, розслабити м’язи спини, трохи податися вперед.
  • Руки і голова повинні бути опущені вниз, тепер залишилося рівномірно розгойдуватися з боку в бік.

«Пляшка»

  • Цей вид вправи активізує кровообіг, зніме напругу в ступнях, запобіжить поява набряків жінки в положенні.
  • Виконується сидячи на стільці, під ступнями мають звичайну скляну пляшку, яку слід катати, немов розкачувати тісто.
  • Через кілька хвилин вправу потрібно продовжувати виконувати без пляшки, тобто робити перекати з носок до п’ят і в зворотному напрямку.

«Котяча спинка»

  • Вправа «Котяча спинка» натренує м’язи спини, розслабить хребет.
  • При виконанні цієї вправи слід встати на карачки, трохи розставивши ноги в колінах.
  • Спочатку на рівній лінії знаходиться голова, шия і спина. Потім злегка нахиляють голову вперед, а вигинають спину вгору.

Для вагітних є багато фізичних вправ, але не всі вони безпечні. Виконувати їх слід під контролем фахівця, щоб вони принесли користь, а не проблеми зі здоров’ям.

Меню для вагітних на кожен день

Якщо становлять збалансоване меню враховують грамотне співвідношення білків, вуглеводів і жирів.

Приблизний раціон в таблиці, який можна варіювати щодо потреб організму:

День
Меню

Понеділок
Сніданок: вівсяна каша, зварена на молоці, легкий фруктовий салат.

Обід: подають овочевий суп, нарізка з свіжих овочів, відвар з чорносливу.

Перекус: складається з домашньої ватрушки та кисломолочного напою.

Вечеря: рагу з овочів на пару, готують вінегрет з лимонним соком, чай на травах.

Вівторок
Сніданок: омлет на пару з дрібнонарізаною зеленню, чашка зеленого чаю.

Обід: макарони з твердих сортів пшениці, рагу з овочів з паровою котлетою, ягідний морс;.

Перекус: готують нежирні сирники з родзинками, натуральний йогурт.

Вечеря: запікають у фользі філе індички, нарізка з свіжих овочів.

Середа
Сніданок: перетертий сир з курагою, пісні хлібці з джемом, морквяний сік.

Обід: відварюють кілька картоплин, готують на пару, котлети з риби, какао.

Перекус: вживають ягідний кисіль з галетним печивом, банан.

Вечеря: готують тушковані овочі, запивають склянкою ряжанки.

Четвер
Сніданок: гречка, цільнозерновий хліб з маслом, сік з цитрусових.

Обід: обідають овочевим супом з фрикадельками, нарізкою зі свіжих овочів з оливковою олією, чай на травах.

Перекус: перекушують булочкою з молоком, фруктовим салатом.

Вечеря: парові котлети з телятини, чорний хліб, зелений чай.

П’ятниця
Сніданок: подають кабачкові оладки з нежирної сметаною, відварене яйце, скибочка хліба з маслом.

Обід: густий гуляш з індички з підливою, тушковані овочі, вишневий кисіль.

Перекус: вживають кисломолочний напій з печивом.

Вечеря: капустяно-морквяні котлети, салат з відвареного буряка, випивають відвар шипшини.

Субота
Сніданок: готують вівсянку з ягодами, запивають свіжовичавленим соком або ромашковим чаєм.

Обід: подають борщ з вареним курячим м’ясом, компот із сухофруктів.

Перекус: домашня ватрушка з ряжанкою.

Вечеря: готують відварну картоплю з рибою, хліб.

Неділя
Сніданок: снідають перетертим сиром з запареними сухофруктами, зелене яблуко, чай.

Обід: щі готують, тефтелі з рису, томатний сік.

Перекус: ягідний кисіль з булочкою, банан.

Вечеря: тушковані овочі, зелений чай з молоком.

Вагітність принесе тільки позитивні емоції, якщо завести щоденник і записувати рецепти корисних страв. Після народження малюка звичка вживати вітамінну їжу і вести активний спосіб життя залишиться, тому зміцниться імунітет, а струнка фігура стане нагородою.

Відгуки

Відгуки про схуднення під час вагітності:

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (55 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *