Як харчуватися при цукровому діабеті

Харчування при цукровому діабеті


Цукровий діабет – досить серйозне захворювання, що викликається нестачею інсуліну в крові. Для багатьох людей такий діагноз звучить як вирок. Між тим, за правильної організації режиму дня, в тому числі і режиму харчування, можна відчувати себе цілком здоровою людиною і вести досить активний спосіб життя.

Як харчуватися при цукровому діабеті

Діабетик повинен дотримуватися кількох правил, які дозволять мінімізувати симптоми захворювання і підтримувати гарне самопочуття.

По-перше, необхідно постійно стежити за своєю вагою, утримуючи його в нормі. При такому захворюванні небажаний як надлишок ваги, так і його недолік.

По-друге, щоб правильно харчуватися при цукровому діабеті, тобто потрібно досить часто – не менше 5-6 разів на день. Основні прийоми їжі обов’язково повинні чергуватися з перекусами, так як при діабеті не можна відчувати почуття голоду. Зазвичай буває достатньо з’їсти салат зі свіжих овочів або випити чашку несолодкого чаю.


Нарешті, правильно скласти своє меню. Меню діабетика повинно бути збалансовано і забезпечувати організм у достатній кількості всіма необхідними речовинами, які пропорційно можна представити так:

– 50% вуглеводів,
– 30% білка,
– 20% жирів.

Їх рекомендоване співвідношення дозволить стабілізувати процеси обміну в організмі.

Крім того, меню при цукровому діабеті має враховувати особливості харчових продуктів та їх здатність впливати на рівень цукру.

Правильне харчування при цукровому діабеті: вимоги до меню

Головним протипоказанням при цукровому діабеті є вживання продуктів, що містять легкі вуглеводні. Причина в тому, що вони дуже швидко перетравлюються і, як наслідок, підвищують рівень цукру. Підсумком стає погіршення загального самопочуття хворого.

У число заборонених потрапляють всі продукти і напої, що містять у великій кількості цукор (соки, газовані напої, вина тощо), вироби з борошна вищого і першого сорту (в тому числі макарони), картопля, виноград, родзинки та інжир.


Діабетикам рекомендується включати в раціон продукти зі складними вуглеводами і розчинною клітковиною: це різні овочі і фрукти, бобові, крупи з цільного зерна. На противагу легким вуглеводів, вони довго засвоюються організмом і допомагають стабілізувати цукор. Особливо можна виділити свіжу білоголову капусту – необхідний продукт в раціоні хворого. Її головна перевага в тому, що вона ефективно виводить з організму продукти розпаду. А це надзвичайно важливо при діабеті.

Друге жорстке обмеження раціону при діабеті – будь-яка жирна їжа, включаючи жири тваринного походження (їх по можливості слід замінювати рослинними оліями). Альтернативою жирної риби і м’яса виступають бобові, які є хорошим джерелом білка. Його кількість в організмі можна збільшити за рахунок вживання молока і кисломолочних продуктів, фруктових і овочевих смузі, нежирних сортів риби і м’яса, курки. Їх бажано включати в раціон щодня при кожному основному прийомі їжі.


Крім рекомендованих, виділяються обов’язкові для вживання диабетиком овочі і фрукти, що перешкоджають розвитку захворювання за рахунок антиоксидантних властивостей. Це будь-які горіхи, кавун, шпинат та інші листові овочі, помідори, солодкий перець (червоний), капуста броколі, кукурудза. З фруктів і ягід можна виділити чорну смородину, всі цитрусові, папайю, ківі.

По можливості треба їсти більше овочів у свіжому вигляді, з теплової обробки допускається варка (у тому числі на пару) і гасіння з мінімальним використанням олії. Харчування має бути не дуже калорійним, але при цьому досить різноманітним.

Їжу при цукровому діабеті не можна ковтати великими шматками, її потрібно ретельно пережовувати.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (70 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *