Дієта при запорі

Правильна організація харчування при запорах

До числа хвороб, які отримали широке поширення в останні роки, входить порушення роботи шлунково-кишкового тракту, зокрема, запори. Причин такого явища декілька: це постійні перекуси фастфудами, вживання у великій кількості білкової їжі та продуктів, що містять всілякі добавки, постійні нервові стреси, малорухливий спосіб життя, різка зміна раціону, наприклад, під час поїздки в екзотичні країни. Іноді запор може супроводжувати іншим серйозним захворюванням, наприклад, цукрового діабету, геморою та ін.

Ще одна причина в тому, що люди, які страждають запорами, найчастіше відкладають похід до фахівця, воліючи самостійно боротися з цієї «делікатної» хворобою. У результаті вона стає хронічною і доставляє масу проблем людині.

Ознаки хронічного запору

При нормальній роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту його очищення відбувається щодня, у крайньому випадку – раз в три дні. Якщо цей природний процес порушується, можна говорити про захворювання.


У одних запори трапляються час від часу, а для інших це джерело постійних мук і дискомфорту. Ситуацію посилює самолікування у вигляді проносних препаратів або клізми, які при постійному використанні остаточно підривають нормальну роботу кишечника. Для її стабілізації рекомендується дотримуватися щадного харчування.

Дієта при запорі: основні вимоги до живлення

Головна умова – харчування при запарі має бути щадним і збалансованим, не дратувати ШКТ. Бажано уникати продуктів, здатних викликати бродіння в кишечнику. Щоденну порцію їжі потрібно ділити мінімум на п’ять невеликих частин – дробове харчування знижує навантаження на кишечник.

І ще одна умова харчування при порушеннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, зокрема, запорах – випивати в день не менше 1,5-2 літрів чистої води, плюс фруктові або овочеві соки, бажано свіжі. Дуже корисний відвар шипшини і компот із сушених фруктів, в першу чергу, кураги і чорносливу. Ранок можна починати з медової води.


Хорошу роботу кишечника можуть забезпечити овочі: огірки і помідори, різні коренеплоди, цвітна капуста, страви з гарбуза і кабачків. Вони постачають в кишечник клітковину, благотворно впливає на його роботу. Салат зі свіжих овочів бажано заправляти рослинною олією, володіють проносним ефектом.

Фрукти повинні бути досить стиглими і солодкими. Обов’язково треба ввести в меню замочені сухофрукти: кілька ягід чорносливу або кураги вранці і перед сном нададуть на ШКТ хороше послаблювальну дію. Такими ж властивостями володіє інжир.

З борошняних виробів можна залишити хліб з борошна грубого помелу, житній або з висівками, дозволено зерновий хліб. Добре підходять для живлення розсипчаста пшенична, гречана або ячна каша.

Харчування при запорах у дорослих також має відповідати ще одному вимогу. Вся їжа повинна готуватися на пару, подаватися у відвареному або запеченому вигляді. Допускаються нежирне м’ясо, птиця, риба. Урізноманітнюють меню і поповнять організм відсутніми мінеральними речовинами і вітамінами морепродукти.


Обов’язковий компонент харчування при запорах – кисломолочні продукти: низькокалорійний кефір, ряжанка, йогурт. Можна включати в раціон молоко, сир, нежирні і негострі сорти сиру.

Продукти, на які накладається табу

Щоб нормалізувати роботу кишечника, потрібно виключити вживання ряду продуктів:

• всі жирні, смажені, копчені страви;
• різні консерви;
• всі жири тваринного походження, за винятком вершкового масла;
• всі овочі сімейства бобових, сиру білокачанну капусту, так як для переробки вхідної в їхній склад грубої клітковини потрібно багато витрат;
• страви з рису, айву, хлібопекарські вироби з борошна вищого та першого сорту.

Також при запорах необхідно обмежити вживання картоплі (з-за великої кількості крохмалю), а також цибулі і часник. Виключити напої (чорний чай, кава) з великим вмістом ефірних олій.

А ще рекомендуємо прочитати статтю, яка вам розповість про те, як позбутися від запору в домашніх умовах.

Харчуйтеся здорово!

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (69 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *