Дієта при запорах у людей похилого віку: меню

Харчування при запорах у літніх людей


У літньому віці чоловікам і жінкам (вік – старше 45 років) доводиться стикатися з проблемою запору в два рази частіше, ніж молодим людям. Тому багато хто замислюється над тим як впоратися з запором будинку.

Цьому передує три фактори:

1. Неправильне харчування.
2. Відсутність активності.
3. Вживання різних лікарських препаратів.


Крім того, однією з причин запору може стати порушення в роботі органів кишечника, спровоковане віком людини. Якщо не лікувати запор, просто проблеми він може перетворитися на справжнє захворювання. Перш за все, в основу лікування повинна стати дієта при запорах у літніх людей. Від деяких продуктів доведеться відмовитися зовсім, а інші навпаки – включити в раціон.

Загальні рекомендації щодо лікувального раціону

Дієтичний раціон для літніх людей, які страждають запором, ґрунтується на кількох загальних принципах:

1. Необхідну кількість споживання води в день не менше двох літрів. При цьому варто зазначити, що мова йде про воду в чистому вигляді. Якщо воду замінювати чаєм або кавою, позитивний результат настане не так швидко, як цього б хотілося. Крім того, два літри води в день необхідно вживати не тільки в процесі боротьби з закрепом, але і після того, як спорожнення кишечника буде налагоджено. Випиваючи таку норму води кожен день, легко запобігти подальше виникнення проблем з дефекацією.


2. Прийом їжі протягом дня повинен бути розділений на шість невеликих частин. Поділ їжі на невеликі порції має неоціненне значення для шлунка і кишечника. Перевантажений шлунок – один з основних чинників виникнення запору.

3. Щоб позбутися від запору, необхідно дотримуватися певного типу харчування. В даному випадку мова йде про дієту номер три. Вона грунтується на споживанні у великих кількостях овочів, фруктів і клітковини. Ці речовини виконують роль фільтра, який витісняє з організму шкідливі речовини і токсини.

4. Від деяких продуктів доведеться зовсім відмовитися. Так, наприклад, улюблене багатьма картопляне пюре сприяє склеюванню харчових мас в шлунку, що в свою чергу призводить до проблем з випорожненням шлунка. Також слід відмовитися від деяких видів круп – від манної, рисової і рідких каш.


5. Не слід включати в своє правильне харчування дуже гарячі страви. Вживані продукти не повинні бути нагріті до температури вище ніж п’ятдесят п’ять градусів.

Які продукти викликають запор?

Перш ніж розглянути харчування при запорах у людей похилого віку, необхідно з’ясувати, які саме продукти, крім вище перерахованих, здатні викликати запор.

Перше, від чого слід відмовитися, – це червона риба і червоне м’ясо. Крім того, доведеться виключити зі свого звичного раціону харчування наваристі супи і бульйони.

Сир слід вживати виключно з клітковиною. В іншому випадку вони дещо уповільнюють роботу кишечника. А це загрожує виникненням запору.


Особливу увагу слід приділити продуктів категорії фаст-фуд. Її слід повністю виключно зі свого раціону. Мало того, що такі продукти сповільнюють процес травлення і процес обміну речовин, що в них міститься величезна кількість жиру, який поступово відкладається на тілі людини.

Вироби з білого борошна, а також солодощі, доведеться виключити зі свого меню. Ці продукти не несуть абсолютно ніякої користі для організму. Крім того, вони сприяють накопиченню зайвих кілокалорій.

Доведеться відмовитися від деяких видів фруктів, так як вони мають кріплять властивостями. Це груша, гранати і чорниця. Такі фрукти не допускаються в меню як у чистому вигляді, так і у вигляді киселю або ж компоту.

Теж саме стосується і деяких видів овочів. До них слід віднести редьку, часник і цибулю.


Обов’язково слід переглянути список лікарських препаратів, які приймає літній чоловік на постійній основі. Якщо в деяких з них міститься залізо у великих кількостях, слід замінити такі препарати на ті, де ця речовина міститься в меншій кількості. Для цього доведеться проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Лише він може призначати інші препарати і альтернативи їм. Самолікування може призвести до сумних наслідків і погіршення стану здоров’я в рази.

Особливості дієти №3

Ця дієта при запорі при запорах у жінок і у чоловіків призначається для стимуляції процесів травлення. Відмітна особливість дієти – вона застосовується виключно в тих випадках, коли ознаки подразнення кишечника відсутні.


Енергетична цінність дієти ґрунтується на наступних параметрах:

1. Білки – сто грам.
2. Жири – сто грам.
3. Вуглеводи – чотириста грамів.
4. Сіль – вісім грам.

Калорійність страв протягом дня не повинна перевищувати понад 2500-3000 кілокалорій. У вживаних продуктах повинні бути присутні такі елементи, як:

1. Магній.
2. Калій.
3. Кальцій.
4. Фосфор та інші.

Їжа повинна бути теплою. Солити страви слід у межах зазначеної норми на день.


Що слід включити в своє меню?

В раціоні повинно бути як можна більшу кількість фруктів і овочів з тих, які не суперечать основним принципам дієти номер три. Наприклад, це можуть бути яблука, запечені з медом в духовці або тушковані в духовій шафі овочі. З овочів і фруктів по можливості слід робити домашні соки. При цьому дуже важливо не додавати цукор.

Корисно вживати в їжу житні хлібці. Їх можна купити в будь-якому великому супермаркеті. Крім того, допускається вживання в їжу нежирних бульйонів. Рибу і м’ясо можна готувати в духовці або на пару. З овочів варто віддавати більшу перевагу буряка і капусти. Їх повинно бути в раціоні як можна більше.

Ідеальний варіант – якщо половину щоденного меню будуть складати овочі та фрукти. Рибу і м’ясо можна чергувати. Не слід зловживати яйцями. Одного в день буде цілком достатньо.


Плюс до всього в раціоні повинні бути і висівки. Вони допоможуть відновити функції кишечника в стислі терміни.

Прості рецепти страв для дієти №3

Найпростіший варіант страви, придатного для літніх людей, які дотримуються дієти номер три – салат з буряка. Щоб приготувати такий салат, попередньо потрібно відварити два овочі до готовності. Після чого очистити від шкірки. Далі буряк і моркву натираються на тертці і перемішуються в одній тарілці. Готовий салат заправляють сметаною з мінімальним відсотком жирності.

Ще один варіант страви, яку можна включити в меню дієти номер три – сочевичний суп. За добу до його приготування сочевицю промивають і замочують у холодній воді. Завдяки цьому страва вийде дуже корисним. Через добу сочевицю ставлять на вогонь, додавши воду і спеції (лавровий лист і перець горошком), і відварюють до готовності. Поки вариться сочевиця, потрібно обсмажити цибулю з додаванням мінімальної кількості рослинного масла. Коли сочевиця буде готова, її заливають молоком, додають обсмажену цибулю. Після чого через декілька хвилин знімають з плити і виймають спеції. Оригінальне блюдо для меню при запорах готово.


Обов’язково слід включити в меню і сухофрукти. З них готують не тільки треті, але і другі страви. Наприклад, це може бути пюре або салат волоть з сухофруктами. Щоб приготувати його, знадобиться півкіло інжиру, кураги та фініків. Сухофрукти необхідно залити окропом і дочекатися, коли вони розтопляться. Після чого злити воду і пересипати інгредієнти в блендер. Сухофрукти подрібнюють до стану пюре разом з п’ятьма столовими ложками меду. Вживати пюре можна відразу після збивання.

Як чорнослив допомагає при запорах?

Чорнослив корисний при запорах не тільки літнім, але і людям середнього віку до 45 років, а також дітям. Це найкраща альтернатива різних дорогих лікарських препаратів, що допомагають відновити процес роботи кишечника і прилеглих до нього органів. Вважається, що чорнослив здатний запобігти появі запорів у тих випадках, якщо його з’їдати щонайменше за двадцять штучок в день.

Народна медицина також багата на різні рецепти, скориставшись якими, можна позбутися від констипации. Найпоширеніший з них – вживання чорносливу разом з кислим молоком або кефіром. Бажано, щоб в основі рецепту лежали кисломолочні продукти, приготовлені в домашніх умовах. Для цього не потрібні якісь фахівці пристосування. Досить придбати закваску і зробити на її основі кисляк.


Головна перевага такого «ліки» полягає в його максимальної ефективності. Позитивний результат настане дуже швидко, тому приймати засіб необхідно в малих кількостях. Також існує і ряд інших рецептів, сприяють швидкому полегшенню кишечника.

Чорнослив і сіна

Щоб приготувати проносний засіб на основі таких інгредієнтів, потрібно буде змішати сто грам чорносливу, дві ложки сени і пів літра окропу. Напій необхідно настоювати протягом двох годин. Після чого приймати два рази на день по одній склянці.


Також слід відзначити ефективність вживання чорносливу для вагітних жінок. У період виношування дитини багато жінок стикаються з проблемою спорожнення кишечника. Чорнослив здатний м’яко вирішити її. На відміну від багатьох інших коштів вживання цього сухофрукта дозволено вагітним.

Важливі моменти відновлення функцій кишечника

Дієта при запорі – лише один з компонентів швидкого полегшення. Також є ще кілька важливих моментів, на які варто звернути увагу літнім людям. Насамперед, це фізичні навантаження. Слід ще раз нагадати, що відсутність фізичних навантажень на організм є однією з найбільш поширених причин, чому виникає запор.

Не обов’язково записуватися в спортзал, щоб нормалізувати роботу свого кишечника. Цілком достатньо піших прогулянок по ранках. В якості альтернативи прогулянок допустимо виконувати ранкову дихальну гімнастику. Плюс до всього у вільний час слід якомога частіше робити масаж черевної порожнини.


В якості засобу боротьби з закрепом крім правильного харчування і фізичних вправ можуть допомогти різні відвари з лікарських трав.

Щоб запор не викликав ускладнень у вигляді геморою, необхідно вміло комбінувати всі вище зазначені рекомендації. Тільки в цьому випадку вдасться домогтися позитивного ефекту.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (72 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *