Дієта при холециститі жовчного міхура: що можна і не можна їсти, рецепти, зразкове меню і продукти

Дієта при холециститі жовчного міхура

Це цікаво: за дослідженнями вчених з’ясувалося, що захворювання шлунково-кишковому тракті можуть бути наслідком стресів і переживань, так як виділяється в організмі адреналін сприяє стисненню сфінктера Одді. З-за цього порушується відтік жовчі і травлення в цілому.
Цікавий факт: Холецистит є поширеним захворюванням, від якого частіше страждають жінки. Більш ніж у 10% чоловіків та 20% жінок після 40 років виявляється та чи інша форма недуги.

Основні правила дієти

Базою правильного харчування при холециститі є дієта стіл №5. Її використовують при панкреатиті.

Правила дієта

• не переїдати, розмір порції повинен займати не більше 1/3 тарілки;
• дробове харчування малими порціями;
• обмеження в раціоні гострого, жирного, копченого;
• прийом спеціальної мінеральної води;
• обирати в свій раціон більше білкової їжі;
• знизити споживання вуглеводів і жирів;
• приймати їжу у вареному, тушкованому або сирому вигляді;
• поза фази загострення приймати вітаміни.

Правила прийому їжі

Спочатку слід розробити власне меню за вашим вподобанням з допустимих продуктів. Розділіть свій день на 5-6 прийомів їжі. Одна порція не повинна бути більше вашого кулака, або приблизно третьої частини тарілки. Вставати з-за столу потрібно з легким почуттям голоду, оскільки відчуття насичення приходить трохи пізніше після їжі. Не їжте занадто гарячу їжу, вона повинна бути теплим або кімнатної температури.
Важливо: не запивайте їжу водою або чаєм, необхідно зачекати деякий час для того, щоб їжа в шлунку з’єдналася з шлунковим соком. Остання трапеза не повинна бути пізніше ніж за дві години до сну.

Заборонені та дозволені продукти

Заборонені продукти Дозволені продукти
• Напої: алкоголь, кава, сік, лимонад, какао.
• Овочі: капуста, редька, редиска, цибуля, часник.
• Фрукти і ягоди: лимон, яблуко, виноград, агрус, вишня, грейпфрут, гранат, смородина, полуниця, малина.
• Кисломолочні продукти.
• Борошняні вироби: свіжоспечений хліб, булочки, кекс, печиво.
• Копчені і смажені страви.
• М’ясо: жирні сорти свинини, індички, баранини. Жирна риба. М’ясні вироби, такі як ковбаси низького класу, сардельки, сосиски.
• Кондитерські вироби: крем, шоколад, згущене молоко, тістечко, профітроль, торт, шоколадна паста, цукерки, батончики.

• Гриби
• Майонез, соус, гірчиця.
• Бобові
• Будь-фаст-фуд, чіпси, кукурудзяні палички та ін. • Напої: чай, компот, кисіль, мінеральна вода, соки з некислих ягід і фруктів.
• Овочі: огірок, помідор, картопля, брокколі, баклажан, кабачок, гарбуз, селера, болгарський перець.
• Фрукти і ягоди: груша, банан, авокадо, слива, кавун, диня, інжир, персик.
• Молочні продукти: молоко низької жирності, знежирений сир, йогурт, кефір 1%, вершкове масло (5-10г), сир. Сметана допустима в малих кількостях і низької жирності.
• М’ясо: нежирні сорти яловичини, курки, індички, кролика. Печінка, легені. Припустимо прийом ковбасних виробів вищого сорту.
• Борошняні вироби: сухий пшеничний хліб, бездріжджове печиво. Допускається випічка з прісного тіста в невеликих кількостях.
• Кондитерські вироби: зефір, шоколад, пастила. З солодощів припустимо мед, злакові батончики.
• Яйця (білки).
• Крупи (гречка, манка, пшоно, рис).
• Макарони.
Виключення: допустимі в малих кількостях ковбаса, морозиво, молочні коктейлі, мед, горіхи, паштет, ікра чорна, вершкове масло, сметана, ряжанка, катик, фініки.
Корисно знати: важливими продуктами в щоденному раціоні виступлять авокадо і груші. Навіть четвертинка в день буде благотворно впливати на консистенцію жовчі.

Дієта при гострому холециститі

Якщо ви стали заручником такої підступної хвороби, як гострий холецистит, то безсумнівно будете дотримуватися суворої дієти №5а, яка допоможе зняти приступообразні болю і полегшить ваш стан.
У перші дні гострої фази хвороби лікарі рекомендують утриматися від будь-якого прийому їжі. Це необхідно для того, щоб розвантажити запалений орган. Наступні дні включають в себе кілька невеликих прийомів протертою, рідкої їжі.
Сніданок повинен бути легким, білковим, відмінним варіантом буде відвареної омлет, чай з сухарями, знежирений йогурт.
Обід повинен включати в себе більш насичений прийом їжі, куди обов’язково повинен входити суп на пісному бульйоні), відвар шипшини, яловичий пудинг.

Вечеря потрібно постаратися зробити легким. Включіть в свій раціон нежирні сорти риби, макарони з борошна грубого помелу, гречку. Порадувати себе можна зефіром з неміцним чаєм, крекерами власного приготування.
Приділіть увагу перекусу протягом дня. Не рекомендується доводити організм до стану голоду. На полуденок можна прийняти кисіль з обліпихи без цукру, перетерта груша, йогурт, перед сном дозволяється випивати стакан 1% кефіру.
Обов’язково дотримуйтесь питний режим. Вода як ніщо інше, чудово розріджує жовч.
Така дієта може бути продовжено до двох тижнів. Далі судять за станом хворого, і якщо він увійшов у стадію ремісії то переводять на дієту №5. Особливих відмінностей в меню немає. Головне, щоб при гострому холециститі їжа була рідка або протерта.

Дієта при хронічному холециститі

Хронічний холецистит, звичайно, обмежує хворих в прийомі смачних насичених страв, але все ж можна дотримуватися правильного харчування, яке буде не гірше доставляти вашому організму насичення і задоволення.
Як правило, хворі хронічною формою холециститу знають своє меню на день, і харчуються у відповідності з дієтою по столу №5, однак повторимося, що повністю з раціону виключаються смажені, копчені та жирні страви. Зробіть упор на прийомі білка і вітамінів. Наприклад, корисним буде суп з кропиви, яка містить джерело вітамінів. Сміливо можна готувати салати зі шпинату, огірка, авокадо, болгарського перцю, картоплі і яєчного білка. Не забувайте, що спеції теж протипоказані при холециститі.
У денний раціон необхідно включати легкі жовчогінні чаї на травах, такі як пижмо, безсмертник, деревій та інші. Будь-які каші готуються тільки на воді. Допустимо додавання 5г вершкового масла в готову страву.

При хронічному холециститі не рекомендується прийом перероблених на вогні масел, вони дають досить велике навантаження на печінку і підшлункову залозу. Що стосується м’яса, воно допустиме в їжі, але лише нежирні сорти яловичини і курки.
Дієта при хронічному холециститі може тривати навіть до двох років. В середньому вона варіює від двох-трьох тижнів до трьох місяців.

Необхідність дотримання дієти

Для чого ж потрібно обмежувати себе в прийомі їжі і дотримуватися правильного харчування? При прийомі згубних для нашого організму продуктів, навантаження на травний тракт збільшується, відбувається вироблення жовчі, але її відтік може, що в свою чергу веде до утворення піску або конкрементів у жовчному міхурі. Щоб уникнути цього явища необхідно, щоб відтік жовчі був своєчасним, а її консистенція не густий. Тому важливо стежити за своїм раціоном і вживати більше рідини.

Наслідки недотримання дієти

Якщо не вживати заходів при гострому холециститі, можна з легкістю дістати цю недугу на все життя в хронічній формі, тому необхідно дотримуватися всіх правил спеціальної дієти. Хронічна фаза захворювання несе за собою рух утворилися камені в просвіт міхура. Це викликає сильні болі, температуру. Нерідко такі стани закінчуються хірургічним втручанням.

Рецепти перших та других страв

Рецепт №1

Суп «домашній»;

• яловичина 300-500гр
• картопля 2 шт.;
• морква 1 шт.;
• перець болгарський 1 шт.;
• цибулина 1 шт.;
• петрушка;
• гречана крупа;
Відварити яловичину протягом двох годин, процідити. Моркву натерти на тертці дрібно і додати в киплячий готовий бульйон. Додати сіль за смаком. Відразу ж опустити в каструлю нарізаний картопля, болгарський перець, і всипати 3 ст. л. гречаної крупи. Цибулину без лушпиння відправити в той же бульйон і варити 20 хвилин. Потім вимкнути газ, додати в каструлю дрібно нарізану петрушку і накрити суп кришкою. Приємного апетиту.

Рецепт №2

Буряковий суп з брокколі:

• буряк 300 гр;
• броколі 100 гр;
• картоплю 2-3 шт.;
• вода 700 мл.
Закип’ятити воду, посолити. Додати буряк, натерту на тертці, і нарізану картоплю. Броколі розділити на частини і опустити в бульйон. Варити до тих пір, поки овочі не стануть м’якими.

Рецепт №3

Рис з овочами:

• рис 1 склянка;
• баклажан;
• морква 1 шт.;
• броколі 200 гр;
• кабачок;
• зелень.
Рис промити, потім відварити в жаровні. Коли вода википатиме, додати нарізані кубиками овочі і залити водою так, щоб вона покривала овочі зверху на 1-2 див. Готування займає 40 хвилин. Приправити сіллю.

Рецепт №4

Фаршировані перці:

• фарш 500гр;
• болгарський перець 5-6шт;
• рис ½ склянки;
• сіль;
• морква-1шт.
Відварити рис. Додати до приправленному сіллю фаршу.
Болгарський перець очистити, зробити з нього кошики. Начинити сумішшю з рису і фаршу. Акуратно поставити їх в каструлю, залити водою. Зверху засипати терту моркву. Бульйон, підсолити, тушкувати до готовності. Приємного апетиту.

Зразкове меню на день

1 сніданок

• омлет на молоці з двох яєць — 30 рублів;
• склянка зеленого чаю — 5 карбованців;
• бутерброд з хліба і сиру — 20 рублів.

2 сніданок

• 1 груша — 30 рублів;
• 1 склянка кефіру — 15 рублів.

Обід

• суп овочевий — 40 рублів;
• салат з огірків і помідорів — 55 рублів;
• гречана каша з курячою грудкою — 75 рублів;
• узвар з шипшини — 20 рублів.

Полуденок

• запечене яблуко з сиром — 35 рублів.

Вечеря

• фарширований перець — 50 рублів;
• брокколі — 40 рублів;
• хлібці пшеничні — 10 карбованців;
• склянка зеленого чаю — 5 рублів.

Перед сном

• 1 стакан мінеральної води «Єсентуки №4»- 15 рублів.
Разом за день: 445 рублів.

З урахуванням того, що в середньому така дієта займає 3 тижні, то її вартість буде варіюватися в розмірі 6230 рублів. Ці цифри відносні, оскільки раціон з дня на день може змінюватися.

Плюси і мінуси дієти

Плюси

• поліпшення в роботі жовчного міхура;
• зменшення запалення і болю;
• економія на лікуванні ліками;
• поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду;
• очищення шкіри;
• схуднення;
• профілактика захворювань, таких як гіпертонія, цукровий діабет і ін

Мінуси

• фінансові витрати;
• обмежений список продуктів;
• щоденне моделювання меню;
• збільшення часу готування.

Коментарі дієтологів

Крамарова Олена Олександрівна, лікар-дієтолог:
– «Хотілося б відзначити, що в сучасний час така проблема як холецистит зустрічається дуже часто, особливо серед молоді. Виною тому фаст-фуди, алкоголь, газовані напої та інші шкідливі продукти. Ми закликаємо всіх людей стежити за своїм харчуванням, адже наш організм у нас один, і наносити йому такої шкоди вживаючи жирні і калорійні продукти прирівняне до злочину. Обмежте себе від сучасних перекусів в кафе швидкого приготування. Готуйте вдома те, що вам по душі, але правильно, дотримуючись принципи дієтології, і ви назавжди забудете про свої недуги в травному тракті.»

Синилин Олег Іванович, лікар-дієтолог:
– «Дорогі друзі, хочу сказати, що в наш час є безліч популярних сайтів, за допомогою яких можна навчитися підбирати меню, вважати калорійність страв, вираховувати співвідношення білків, вуглеводів і жирів. Нічого не заважає нам піклуватися про своє здоров’я. Візьміть за правило продумувати свій раціон на тиждень вперед, не лінуйтеся. Ніхто не подбає про нас так, як ми самі.»

Відгуки та результати

Аліна 37 років, Красноярськ:
-«Я вболіваю холециститом з 14 років. Все почалося ще в літньому таборі. Позначилося неправильне харчування, часті перекуси в сухом’ятку. Дуже шкодую що років 10 після того як дізналася про свою проблему не дотримувалася дієти. Справлялася потім за допомогою ліків. Тепер строго стежу за тим, що я їм і маю струнку фігуру, оскільки практично не їм цукор і жирне.»

Олександр 42 роки, Москва:
– «Перепробував всі народні кошти, нічого не допомагає. Болі періодично посилюються. Боюся лікарів, та й часу немає по лікарнях лежати. Правда строгу дієту ніколи не дотримувався.»
Марина 57 років, Альметьевск:
– «Дякую за поради, спробую приготувати що-небудь смачне й корисне. Люблю експерименти зі здоровим харчуванням, часто готую різні салати, включаючи салат з авокадо. Роблю тюбажі з магнезією і відчуваю себе чудово. Стаж хронічного холециститу без каменів в моєму організмі 22 роки.»

У висновку хочеться сказати, що холецистит – це не шкідливе захворювання. Не перевантажуйте свої органи травлення, готуйте правильну їжу, дотримуйтесь питний режим. Але все ж, якщо ви відчули нездужання, болю в правому підребер’ї і нудоту, не нехтуйте відвідин лікаря. Довірте свій організм фахівця.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (44 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *