Цвітна капуста: дієтичні рецепти з фото в духовці і мультиварці

Прості і смачні дієтичні рецепти з цвітної капусти

Швидко позбутися від пари зайвих кілограмів, очистити організм від накопичених шлаків, поліпшити загальний стан здоров’я допоможе цвітна капуста. Рецепти, дієтичні і поживні, не відрізняються складністю кулінарних маніпуляцій.

Результати готування страв, в основі яких знаходиться симпатичний овоч, дивують ситні і апетитним ароматом. Рослина має не лише незвичайними смаковими характеристиками, але і потужним арсеналом корисних речовин, низьким показником калорійності.

Дієта на цвітній капусті

Схуднути на 24 кг за місяць: думка лікарів-дієтологів

Популярна думка про те, що схуднути швидко і на багато неможливо - міцно засіло в головах сучасних людей. І хоча це твердження застаріло ще на початку 2000-х років, більшість досі вірить, що для схуднення не існує інших способів крім дієт і позамежних фізичних навантажень.

Але дослідження в області зниження ваги не стоять на місці. Одне з глобальних відкриттів останніх років - Eco Slim, дійсно творить справжні чудеса!

Редакція опитала 8 лікарів дієтологів з багаторічним досвідом і всі в один голос заявили, що вже давно рекомендують Eco Slim як безпечний засіб для самостійного зниження ваги.

Ємельяненко М.Ю. Дієтолог-ендокринолог
(Досвід роботи: більше 30 років)

Вплив сучасної масової культури зобов'язує жінок добре виглядати. Лікарі, в свою чергу, підтверджують - повнота не є нормальним станом здорового організму. Худнути треба, і якщо немає до того особливих показань, ви цілком можете худнути самостійно, без участі дієтолога. Сучасні препарати для схуднення повністю безпечні для домашнього застосування, і при цьому мають високу ефективність.

Я рекомендую своїм клієнтам Еco Slim, він настільки прискорює процеси метаболізму, що пацієнти буквально худнуть на очах. Кілька років тому були закінчені клінічні випробування і остаточно підтверджено, що Eco Slim не має жодного побічного ефекту.

Осипова Е.М. Жіночий Лікар-дієтолог
(Досвід роботи: 11 років)

Найбільший ефект Eco Slim діє на жінок старше 30-32 років. Спорт і дієти в цьому віці вже не дають відчутного результату або цей результат не постійний.

Щоденний прийом Eco Slim активізує всі обмінні процеси організму і дозволяє жінкам худнути до 7-10 кг за тиждень.

Гавриленко О.А. Лікар-ендокринолог
(Досвід роботи: більше 30 років)

Те що Eco Slim дозволяє швидко худнути, на 7-10 кг в тиждень, уже давно доведений факт. Але зовсім недавно було зроблено ще одне відкриття. Виявилося, що цей засіб є відмінною профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту і чудово очищає організм від токсичних речовин, негативний вплив яких краде у нас молодість, красу і здоров'я. Це дуже актуальна проблема для жителів міст.

На питання "Чи реально схуднути на 20 кг за місяць, використовуючи Eco Slim?" всі лікарі відповіли однозначно: "ТАК, реально."

У практиці доктора Ємельяненко були випадки схуднення на 30 і більше кілограм за місяць!

Eco Slim - це найпотужніший жиросжигатель на сьогоднішній день.

Ефект: - 7-23 кг за 30 днів

Мінуси: немає

Спосіб застосування Eco Slim:
1 таблетку розвести в склянці чистої води. Приймати 3-4 рази на день за півгодини до їди.

На нашому сайті представлений справжній Eco Slim для схуднення і профілактики ожиріння у жінок. Цей продукт має всі необхідні сертифікати і перевірений на ефективність. За місяць використання можна схуднути на 7-23 кг.

Сподіваємося тепер Ви не будете жертвами стереотипів, а будете крокувати в ногу з часом і використовувати найсучасніші методи для схуднення.

 

 

Серед дієтичного різноманіття особливою популярністю користується триденна дієта, в основі якої вживання в їжу тільки цвітної капусти. Після дієти можна переходити на іншу схему живлення (низькокалорійну), уникаючи жирних та гострих продуктів, солодощів.

Основні характеристики такого способу харчування:

  • худне повинен з’їдати в добу приблизно один великий качан, розділивши його на 5-6 порцій;
  • витримавши таку гастрономічну тортури, людина отримує заохочення в образі втрачених 2-4 кілограмів.

Особливості дієти

Серед візуальних особливостей продукту: незвичайна форма, яскравий контраст зеленого і білого. Однак внутрішній зміст «різнобарвного» овоча не менш дивовижне, повне вітамінних речовин, корисних компонентів.

Переваги овоча, завдяки яким дієта вважається ефективною в плані позбавлення неестетичних сантиметрів на талії, поліпшення здоров’я:


  • мізерна калорійність продукту (30-35 калорій на 100 г);
  • присутність в вітамінної структурою волокон, очищають кишечник;
  • наявність антиоксидантів, що сповільнюють сумні процеси старіння;
  • гарантія кращого засвоєння вітамінів групи В.

Деякі дієтологи вважають, що кольорова капуста належить до типу продуктів з негативною калорійністю. Це означає, що людське тіло витрачає великі ресурси енергії, ніж отримує при вживанні овоча.

Склад і корисні властивості

Білосніжна мешканка грядок лідирує серед «капустяних побратимів» за критерієм корисності. Її начинка містить у собі в 2 рази більше будівельного білка, ніж не менш популярна білокачанна капуста. Ніжний шматочок 50 г здатний забезпечити людину денною нормою вітаміну групи С.

Корисні речовини, макро – і мікроелементи, що знаходяться в багатому складі апетитного ласощі:

  • вітаміни групи А, В, С;
  • фолієва кислота;
  • йод, мідь;
  • цинк, залізо.

Вітамінний склад робить з капусти не тільки дієтичну знахідку для тих, що худнуть, але і основу багатьох ліків. Вживання такого овочу обов’язково, адже серед її лікарських засобів — можливість запобігання появи ракових пухлин.

Плюси дієти

Заглиблюючись у тонкощі методики схуднення, слід акцентувати увагу на таких перевагах, виділяють дієту серед інших:

  • Кожен може вибрати відповідне меню, орієнтуючись на власні відчуття, смаки.
  • Продукт досить поживний, тому худнуть не відчувають почуття голоду.
  • Дієта переноситься легко, приносить гарантовані результати втрати ваги.
  • Експлуатуючи «капустяний» спосіб харчування протягом тижня можна без проблем позбутися від 5-8 кілограмів зайвої ваги.

Для помітного результату слід дотримуватися строгих рамок гастрономічних обмежень, комбінувати правильне харчування з регулярними фізичними навантаженнями.

Мінуси дієти

Дієта на основі капусти не підійде для довгострокового експлуатування, потужний вітамінний арсенал продукту задовольняє далеко не всі потреби людського організму.

Можливі негативні наслідки:

  • розлад кишечника;
  • спазми в шлунку;
  • діарея, запор.

Можлива індивідуальна непереносимість продукту, алергічна реакція.

Рецепти

Приготування таких страв не відніме у початківців кулінарів багато часу, але порадує результатом. Незвичайні смакові комбінації, апетитні аромати і багата палітра корисних речовин забезпечить ситне існування кожного.

Кожна страва має на увазі обов’язкову наявність цвітної капусти середнього розміру, солі і спецій. Розглянемо покрокові рецепти страв з цвітної капусти.

Цвітна капуста в мультиварці

Використовувані продукти:

  • 2 шт. лаврових листки;
  • 1 л води.

Процес приготування:


  • Ретельно вимити цвітну капусту, акуратно розрізати листя, поділити на суцвіття.
  • Наливати в каструлю мультиварки воду, додати в рідину кілька ароматних листя лавра.
  • Закинути у воду злегка подрібнені кінцівки капусти.
  • Вибрати режим на мультиварці «На пару», готувати 20-30 хвилин.

Цвітна капуста в духовці з сиром

Використовувані продукти:

  • 130 г панірувальних сухарів;
  • 150 г вареної шинки;
  • 190 г сиру (тертого).

Процес приготування:


  • Промити качан під проточною водою, нарізати акуратними шматками.
  • Розігрівати отримані скибочки в злегка підсоленій воді, не більше 5 хвилин.
  • Додати невелику кількість масла на попередньо розігрітій сковороді.
  • Обсмажити тонкі пласти шинки (можна замінити на грудку курячу), сухарі до утворення золотистої скоринки.
  • Вже зварену капусту перекласти в тару для запікання, акуратно розкласти по поверхні шматочки бекону і сухарів.
  • Приправити майбутнє страву сіллю, спеціями, щедро обсипати сиром.
  • Запікати близько 23 хвилин, при температурі 170С.

Апетитна запіканка не зовсім відповідає критеріям дієтичного страви, для додання йому меншу калорійність можна виключити бекон, замінивши його вареним філе курки.

Відварна цвітна капуста

Використовувані продукти:

  • цвітна капуста.

Процес приготування:

  • Цвітну капусту очистити, помістити в холодну, злегка солону воду на 20-30 хвилин.
  • Помістити «отмокший» овоч в каструлю, варити 20 хвилин.
  • Обережно видалити готовий продукт з води, злити рідину.

Цвітна капуста з рисом

Використовувані продукти:

  • 240 г курячого фаршу;
  • 100 г рису;
  • ½ Л води.

Процес приготування:


  • Приготуйте рис у відповідності з інструкціями на упаковці.
  • Цвітну капусту очистити, відокремити квіточки від стебел.
  • Курячий фарш обсмажувати на невеликій кількості оливкової олії, додати до продукту капустяні компоненти.
  • Залити вміст водою сковорідки, тушкувати протягом 15-20 хвилин.
  • Змішати зварений рис з овочево-м’ясний комбінацією продуктів.

Замість фаршу можна використовувати дієтичні фрикадельки або залишки курки з попереднього дня, але страва також досить смачно без додавання м’ясних інгредієнтів.

Запіканка з кольорової капусти

Використовувані продукти:

  • 380 г картоплі;
  • 120 г сиру (тертого);
  • 200 мл овочевого бульйону;
  • 230 мл молока.

Процес приготування:


  • Цвітну капусту очистити, розділивши її на акуратні шматочки. Картоплю нарізати тонкими слайсами, цибулю — півкільцями.
  • Змішати овочевий бульйон, молоко. Отриманий соус кип’ятити протягом 8 хвилин.
  • Додати в ароматну суміш сир, ретельно перемішати компоненти.
  • Шматки цвітної капусти, скибочки картоплі розкласти стрункими рядами на дні тари для випікання.
  • Залити продукти молочно-овочевим соусом, запікати при температурі 170С не більше 25 хвилин.

Котлети з цвітної капусти

Використовувані продукти:

  • 250 г цвітної капусти;
  • 150 г проса (готового);
  • ½ Л води;
  • 1 яйце;
  • панірувальні і пшеничні висівки.

Процес приготування:


  • Акуратні шматочки кольорової капусти покласти в міксер, залити водою.
  • Подрібнивши білосніжний компонент до стану великої крихти, перекласти частинки в окрему тару.
  • Додати до скибочкам просо, яйце.
  • Ретельно перемішати інгредієнти, утворюючи своєрідну кашу.
  • Сформувати з отриманої суміші апетитні котлети.
  • Смажити котлети протягом 7-10 хвилин з кожного боку до утворення симпатичною скоринки.

Якщо в процесі приготування суміш вийшла занадто рідкою, дозволено використання борошна. Хорошим пряним доповненням страви стане каррі, куркума, коріандр, мускатний горіх.

Крем-суп з цвітної капусти

Використовувані продукти:

  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • ¼ Л бульйону;
  • 80 мл вершків;
  • 55 г сиру.

Процес приготування:


  • Вимити і очистити цвітну капусту розділити її на квіточки.
  • Очистити і нарізати цибулю, потім обсмажити на олії.
  • Додати до ароматного інгредієнту скибочки капусти.
  • Залити продукти бульйоном і вершками.
  • Гасити суміш приблизно 18 хвилин.
  • Далі розім’яти її до стану рідкого крему-пюре (при необхідності додати трохи води).

Салат з цвітної капусти з оливками

Використовувані продукти:

  • 50 г оливок, чорних;
  • 50 г оливок, зелених;
  • 50 г корнішонів;
  • 5 ст. л. оливкової олії;
  • 1 зубчик часнику.

Процес приготування:


  • Нарізати качан на рівні квіточки, очистити, вимити і відварити до стану «альденто».
  • Злити воду, добре процідити за допомогою сита.
  • Перемішати всі інгредієнти в окремій тарі, щедро облити маслом.
  • Дати готової закуски кілька годин часу настоятися.

Суфле з цвітної капусти

Використовувані продукти:

  • 450 г цвітної капусти;
  • 40 г масла;
  • 85 г швейцарського сиру;
  • 4 яйця;
  • 4 шт. яєчного білка.

Процес приготування:


  • Шматочки капусти 10 хвилин проварювати у солоній воді, після злити воду.
  • За допомогою блендера зробити з відвареної капусти пюре, перекласти суміш у каструлю.
  • Нагріти капустяне пюре, додати невеликий шматочок масла.
  • Довести суміш до кипіння, приправити спеціями (каррі, мускатний горіх, перець).
  • Розплавити сир на водяній бані, залити їм пряне пюре.
  • Відокремити жовтки від білків, добре збити білосніжну складову яйця.
  • Жовтки змішати з консистенцією пюре, потім додати збиті білки.
  • Заповнити формочки для випікання, тримати суфле в духовці 18-20 хвилин при температурі 200С.

Суп з цвітної капусти

Використовувані продукти:

  • 40 р маргарину;
  • 40 р борошна;
  • ¼ Л молока;
  • лимонний сік, петрушка.

Процес приготування:

  • Розділити очищену і вимиту цвітну капусту на квітки, готувати в киплячій солоній воді (3/4 л) до стану напівготовності.
  • Змішати молоко з борошном, після додати отриману суміш у каструлю з водою.
  • Прикрасити суп суцвіттями цвітної капусти, гілочками петрушки.

Пюре з цвітної капусти

Використовувані продукти:

  • 100 г сочевиці;
  • 1 стакан води;
  • 100 мл кокосового молока;
  • часниковий порошок.

Процес приготування:


  • Сочевицю замочити у свіжій холодній воді, після ретельно промити компонент, процідити за допомогою сита.
  • Цвітну капусту вимити, розрізати його на шматочки.
  • Готувати компоненти разом, їх слід гасити близько 15-20 хвилин при низькій температурі до стану помітного пом’якшення структури.
  • У разі необхідності додати додатково трохи води.
  • Зняти кришку і дати залишилася рідини випаруватися протягом приблизно 5-10 хвилин.
  • Розім’яти м’які продукти, додати спецій, кокосового молока.

Кольорова капуста під молочним соусом

Використовувані продукти:

  • 100 мл молока;
  • 50 г борошна;
  • 50 г вершкового масла.

Процес приготування:


  • Видалити листя і стебла цвітної капусти.
  • Варити продукт у солоній воді близько 20 хвилин.
  • У другій ємності нагріти трохи олії, додати борошно, ретельно перемішати інгредієнти.
  • Залити отриману суміш молоком, тушкувати до утворення більш густої консистенції.
  • Приправити соус мускатом, спеціями.

Цвітна капуста, обсмажена в панірувальних сухарях

Використовувані продукти:

  • 1 шт. цвітної капусти;
  • 3 яйця;
  • панірувальні, терті сухарі;
  • маргарин.

Процес приготування:

  • Цвітну капусту розділити, як зазвичай, на дрібні квіточки і варити до готовності в підсоленій воді.
  • Дати продукту охолонути, щоб мати можливість тримати її для панірування в руках.
  • Панірувати в яйці і сухарях, після нагріти маргарин на сковороді, обсмажувати капусту до утворення скоринки в клярі.

Суп з кольоровою капустою і галушками

Використовувані продукти:

  • 300 мл овочевого бульйону;
  • 1 яйце.

Процес приготування:


  • Грубо порізати качан, варити в підсоленій воді до м’якості, після злити води, дати овочу охолонути.
  • Розм’яклий овоч можна розім’яти до пюреобразного стану руками, виделкою.
  • Додати до пюре яйце, ретельно перемішати інгредієнти.
  • Сформувати з пюре акуратні фрикадельки, підсмажити кожне на невеликій кількості оливкової олії.
  • Додати в бульйон вийшло галушки.

Рагу з цвітної капусти

Використовувані продукти:

  • 230 г моркви;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • 200 г гороху;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л. олії;
  • 125 г солодких вершків.

Процес приготування:


  • Цвітну капусту розділити на дрібні квіточки і варити в киплячій солоній воді протягом приблизно 15 хвилин.
  • Дрібно нарізати моркву і цибулю, обсмажити з горохом.
  • Залити компоненти водою, гасити 5 хвилин.
  • В окремій тарі збити вершки з борошном, довести суміш до кипіння.
  • Додати отриманий соус до овочів, ретельно перемішати.

Цвітна капуста з горіхами

Використовувані продукти:

  • 340 г моркви;
  • 200 мл овочевого бульйону;
  • 40 г волоських горіхів (подрібнених);
  • 100 мл збитих вершків.

Процес приготування:

  • Цвітну капусту нарізати на квіточки, відварити в соленій воді.
  • Морква вимити, очистити, нарізати і варити на овочевій основі бульйону протягом 15 хвилин.
  • Розім’яти моркву в бульйоні до стану пюре, додати в апетитну суміш вершків, тертих горіхів.

Запечені з кольоровою капустою брокколі

Використовувані продукти:

  • 430 г броколі;
  • 220 г борошна;
  • 30 р масла (топленого);
  • 200 мл пива;
  • 1 шт. яєчного жовтка.

Процеси приготування:


  • Очистити цвітну капусту і брокколі, промити, розділити на маленькі квіточки.
  • Готувати компоненти в підсоленій воді близько 5 хвилин.
  • Відокремити білок від жовтка, для тіста просіяти борошно.
  • Перемішати борошно з пивом, рідким маслом.
  • Приправити майбутнє тісто сіллю, настоювати протягом півгодини.
  • Ретельно збити яєчний компонент, додати до настоявшейся суміші.
  • «Прополощіть» корисні овочі в тесті, запекти в духовці або підсмажити на сковороді.

Меню дієти на 3 дні

Зразкове меню дієти в таблиці на 3 дні:

День
Меню

День 1
Сніданок: зелений чай без цукру.

Обід: легкий салат з кольорової капусти, моркви (без заправки).

Полудень: 100 г капусти, 50 г відвареної курятини.

Вечеря: залишки салату з обіду.

День 2
Сніданок: міцний кава без цукру.

Обід: рагу з капусти з додаванням відвареної картоплі.

Полуденок: легкий овочевий салат.

Вечеря: склянка нежирного кефіру (закваски).

День 3
Сніданок: кава, чай без цукру.

Обід: суп з галушками з цвітної капусти.

Полуденок: грейпфрут.

Вечеря: пюре з капусти, шматочок житнього хліба.

Протипоказання

Рясне вживання поживного овоча небажано в наступних ситуаціях:

  • хронічні захворювання нирок;
  • подагра;
  • захворювання щитовидної залози;
  • гострий гастрит;
  • сечокам’яна хвороба.

Не ризикувати з зайвим поїданням капусти бажано людям, які пережили недавно операцію.

Висновок

Існують і інші альтернативні можливості худнути за допомогою кольорової капусти, дієти передбачають:

  • Вживання продукту тільки в сирому вигляді в комбінації з іншими овочами, чайною ложкою оливкової олії.
  • Приготування ніжного супу-пюре, капуста (з провареними шматочками курятини) подрібнюється в блендері до кремоподібного стану.

Грамотний вихід з дієти передбачає місяць на правильному харчуванні, чіткий розподіл уживаних калорій за цей час.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (58 оцінок, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *